Az EU elindította első határőrizeti műveletét, melynek célja, hogy a spanyol hatóságokkal együttműködve megakadályozza az Afrikából érkező illegális bevándorlók belépését az EU-ba.

Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos pénteken (2006. augusztus 11.) jelentette be a csapatok elindítását. A biztos szerint a misszió humanitárius célokat is teljesít, hiszen életeket ment meg. A biztos ugyanakkor kifejtette: a csaptok bevetése történelmi pillanat az EU bevándorlási politikájában, amely a tagállamok egymás iránti szolidaritását is tükrözi.

A műveleteket egy olasz és egy portugál hadihajó hajtja majd végre, melyeket olasz és finn légi járművek biztosítnak, a helyszínen már jelenlévő spanyol hadihajók és repülőgépek mellett. Az akciót a Frontex, az EU külső határainak biztonságára létrehozott EU ügynökség vezeti.

A Héra II-re keresztelt akció vélhetően 9 hétig tart és az EU költségvetéséből 3,2 millió eurót emészt fel, melyet a spanyol kormány egészít ki.

A Frontex szerint a megoldást az Afrikából induló hajók számának csökkentése jelentené. A hétvégén egyébként 46 bevándorló vesztette életét, akik Nyugat-Afrikából próbáltak eljutni a Kanári Szigetek partjaihoz, ahol azonban a spanyol hatóságok visszafordították őket.

Hasonló közös műveletek kezdődnek hamarosan Olaszország, Görögország és Málta partjainál is.