Dúl a harc az EU-ban a vodka megnevezés használata körül. A nagy vodkagyártó északi országok szűkíteni szeretnék a népszerű nedű definícióját.

A brit vodkagyártók nehezen tudják elképzelni, hogy valamelyik filmjében James Bond kedvenc itala, a vodka-Martini helyett “szeszes Martinit” rendeljen. Márpedig az európai vodkanagyhatalmak – elsősorban Lengyelország és Finnország – csak szesznek, esetleg fehér szeszes italnak engednék nevezni az EU-n belül azt a vodkát, amelyet nem az általuk használt hagyományos alapanyagokból, krumpliból vagy gabonából állítottak elő. Egy ilyen uniós szabályozás igen kellemetlenül érintené számos tagország szesziparát: Nagy-Britanniában például az előállított vodka több mint egyharmadát kellene átcímkézni. Az átnevezésre kötelezettek ráadásul aligha rúghatnának labdába a világ közel 10 milliárd euróra becsült vodkapiacán.

Az európai vodkaháború frontvonalai februárban, az agrárminiszterek tanácsának ülésén kezdtek kirajzolódni. Lengyel kezdeményezésre az úgynevezett vodkaövezet országai (Lengyelország, Finnország, Svédország, Németország, Dánia és a balti államok) jelezték: az általuk javasolt leszűkítő meghatározást kívánják beemelni a szeszes italokról szóló új uniós rendeletbe. Ez aligha meglepő, hiszen az említett országokban – amelyek együtt az EU vodkatermelésének mintegy 85 százalékát adják – szinte kizárólag krumpliból vagy gabonából készítik a vodkát.

A vodka fogalmát tágabban értelmező országokban inkább gyümölcsfélékből – főleg szőlőből -, illetve a cukorgyártás melléktermékeként képződő melaszból állítják elő a nedűt. A vodkanagyhatalmak javaslata ellen leginkább Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Csehország, Ausztria és Magyarország tiltakozik, ezekben az országokban összességében az előállított vodka kétharmadát kellene átkeresztelni.

Új lendületet adott a vodkavitának, hogy Finnország júliusban átvette az EU soros elnökségét, és rögtön be is jelentette: fél éven belül le akarja zárni a kérdést. Az ellenérdekeltekhez ekkor a világ vezető italgyártója, a brit Diageo is csatlakozott. A piacvezető Smirnoffot is birtokló szeszipari cég a Ciroc nevű, francia szőlőből készülő minőségi vodkáját félti, és egy újabb EU-USA kereskedelmi háborútól tart. Ha ugyanis az EU leszűkíti a vodka definícióját, azzal lényegében kizárja az amerikai termelők nagy részét a piacról (az USA-ban akár almából vagy juharszirupból is lehet vodkát készíteni), amire hasonló korlátozó intézkedésekkel válaszolhatnak az óceán túlpartján. Ezzel egyértelműen az EU, illetve a Diageo járna rosszul, hiszen az 1,7 milliárd euró értékű európai alkoholexport első számú felvevőpiaca az USA, mely csak vodkából 500 millió eurónyit vásárol évente. Az onnan érkező italimport viszont elenyésző.

További részletek: http://hvg.hu/…6/page2.aspx