Spanyolország a brüsszeli szervektől és az unió soros elnöki tisztjét betöltő Finnországtól kér segítséget annak érdekében, hogy képes legyen kezelni az Afrikából érkező bevándorlók tömegei által okozott problémákat.

Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettes kedden Helsinkiben, szerdán pedig Brüsszelben tárgyal. A spanyol politikus múlt héten már bejelentette, hogy Spanyolország ugyan nagyon hálás az európai államoktól kapott eddigi segítségért, de az nem segített megszünteti a mediterrán ország bevándorlási problémáit. Az EU augusztusban indította el Hera II kettő néven azt a kilenc hétig tartő határőrizeti projektet, melyet a tagállamok és Spanyolország közösen finanszíroz.

Vega múlt pénteken adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a bevándorlás minden európai állam közös problémája, melyet az országoknak közösen kell megoldaniuk. Csak augusztusban mintegy 4800 afrikai bevándorló érkezett spanyol területre, főleg a Kanári-szigetekre. Ez önmagában több, mint az egész tavalyi évben érkezett bevándorlók száma.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Málta, Líbia és Olaszország képviselői is e héten találkoznak, hogy a máltai fővárosban megvitassák a mediterrán térségben tapasztalható bevándorlási hullám kezelésének lehetőségeit.