Szolidaritási adó, dupla járulék, magasabb áfakulcs, jövedéki adó növekedés, egészségbiztosítási járulék – szeptember elsejétől nagyon sok változás lép életbe. A nyáron meghirdetett Gyurcsány-csomag jelentős része pénteken lép életbe.

Talán a legtöbbeket érintő változás, hogy szeptember elsejétől kétkulcsos lesz az áfa, vagyis a középső áfakulcsot 15-ről 20 százalékosra emelik. Az élelmiszerek többsége ebbe az áfakulcsba esik, így valószínűleg emelkedni fognak az élelmiszerárak. Drágább lesz étterembe járni, többet kell fizetni a közlekedésért, a mozijegyekért, a színházjegyekért. Drágulni fog a víz, a távhő, a szemétszállítás is.

Péntektől 20 százalékos lesz a kamatadó, illetve a tőzsdei nyereségadó. A hvg.hu által megkérdezett bankok mindegyike kínált olyan befektetési formákat ügyfeleinek, melyekkel egy ideig még eltolhatják a kamatadó megfizetését. A pénzintézetek befektetési jegyeket, életbiztosításokat, hosszú lejáratú lekötéseket ajánlottak. A bankokat szinte megrohamozták az utolsó napokban azok, akik még egy ideig el akarták kerülni a kamatadót, több pénzintézetnél rendkívüli nyitvatartással várták az ügyfeleket.

Szeptember elsejétől dupla járulékot kell fizetni a foglalkoztatóknak, a főállású egyéni vállalkozóknak, az evázó egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozóknak. Csak akkor lehet mentesülni a havi 125 ezer forint utáni minimum járulék fizetése alól, ha a munkáltató (vállalkozó, illetve vállalkozás) bejelenti az adóhatóságnak, hogy az érintett tényleges jövedelme kisebb 125 ezer forintnál.

Szintén szeptembertől emelik a munkáltatói járulékot 1 százalékról 1,5 százalékra, az egészségbiztosítási járulékot 4-ről 6 százalékra. A természetbeni juttatások adóterhei is nőnek 10 százalékponttal, 44-ről 54 százalékra.

A nyereséges vállalkozásoknak 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetniük adózás előtti eredményük után.
Drágulni fog a cigaretta és az alkohol is, mert növelik ezek jövedéki adóját. A cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal nő. Jövő áprilisban és szeptemberben újabb, 2,7-2,7 százalékos jövedéki adó emelést terveznek. Az alkohol jövedéki adója (a bor kivételével) 7 százalékkal nő, így egy liter tiszta szesz után 2360 forintot kell fizetni az eddigi 2206 forint helyett.
A gépkocsik átírási illetéke is emelkedik. Aki szeptember elseje előtt vásárol autót, és ezt szeptember 15-ig bejelenti, akkor még az alacsonyabb illetéket kell fizetnie. Eddig 1890 köbcentiig 15 forintot kellett fizetni, ez 18 forintra emelkedik köbcentinként, efölött 20 forint helyett 24 forintot kell fizetni az átírásért. Január elsejétől megint változik a rendszer, akkortól az autó teljesítménye után kell majd fizetni.