A New York Times internetes kiadását letöltő brit olvasókat komoly meglepetés érte, amikor az amerikai napilap oldalán az „Újabb részletek a brit terror tárgyaláson” címre kattintottak – böngészőjük ugyanis nem engedett hozzáférést a híranyaghoz.

A cikk helyett a képernyőn megjelenő szöveg arra figyelmeztette az olvasókat, hogy ügyvédi tanácsra ez a cikk a nytimes.com brit olvasói számára nem hozzáférhető, mivel az ország joga nem teszi lehetővé, hogy a bűncselekmény elkövetésével vádolt személyekről az ítélet meghozatala előtt az üggyel összefüggő információk lássanak napvilágot.

A New York Times a fentiek miatt azt a megoldást választotta, hogy a brit IP címmel rendelkező számítógépek számára az anyagot nem tette hozzáférhetővé. Az újság vezetői szerint azért tettek így, mert noha elismerik, hogy a szigetországban szabad sajtó működik, nem akartak megsérteni a brit jog előírásait.

Jonathan Zittrain, az Oxfordi Egyetem professzora szerint az információ effajta részleges korlátozása illeszkedik az interneten mostanában kibontakozó trendekbe. „Lenne értelme annak, hogy olyan technológiai megoldásokat keressünk, amelyek segítségével egyes földrajzilag körülhatárolható ’területeket’ hozzunk létre az interneten. Valószínűleg a bíróságok is támogatnának effajta törekvéseket” – mondta Zittrain.

A New York Times vezetői arra is gondoltak, hogy az újság nyomtatott kiadásából hagynák ki az inkriminált részletet, illetve annak hírügynökségi és online megtalálható archív változatát.

A cikk letiltásának technikai hátterével kapcsolatban az újság képviselői elmondták, hogy az online hirdetésekben használt módszerrel tették azonosíthatóvá a cikkhez kapcsolódó számítógépeket.