Pénteken délután 2-órakor e-mail-en megérkezett Brüsszelbe a középtávú gazdaságpolitikai célokat tartalmazó magyar konvergencia-program.

A határidőt betartva a kormány szeptember 1-jén megküldte Brüsszelnek a 2005 és 2009-es időszakra vonatkozó gazdaságpolitikai célokat tartalmazó konvergencia-programot. A 63 oldalas dokumentumot pontban délután 2 órakor e-mail-en küldték meg az Európai Bizottságnak, amely a nem végleges munkadokumentumot már múlt hét óta vizsgálja.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken azt mondta, hogy Brüsszel néhány hétig tanulmányozza majd a programot, mielőtt szeptember végén vagy október elején nyilvánosságra hozza az értékelését. Amelia Torres újságírói kérdésre azt is megerősítette, hogy a konvergencia-programnak nem kell szükségszerűen céldátumot tartalmaznia az euró bevezetésére, így a magyar kormány nem követ el mulasztást, amikor nem jelöl meg erre időpontot. Más kérdés, hogy az általában kiolvasható a dokumentumból, hogy a kormány mikorra készül az előírt szintre csökkenteni az államháztartás hiányát, ami egyike az egységes pénz bevezetéséhez szükséges konvergencia-kritériumoknak – emlékeztetett.

Az eurócsatlakozás korábbi céldátuma 2010 volt, de a magyar kormány elsősorban a túlzott mértékű deficit miatt időközben lemondott erről, ami így akár több évet is késhet.