A finn uniós elnökség azzal fenyegette meg Ankarát, hogy részben felfüggeszthetik a csatlakozási tárgyalásokat, amennyiben Törökország nem nyitja meg kikötőit és reptereit a ciprusi hajók és repülők előtt.

Komoly helyzet áll elő, ha Törökország továbbra is blokkolja a Ciprusról érkező forgalmat – hangsúlyozta szombaton újságírók előtt a finn külügyminiszter. Erkki Tuomioja világossá tette: amennyiben a törökök nem hajtják végre az ankarai jegyzőkönyvet, akkor nem folytathatják a belső piaccal összefüggő fejezetek tárgyalását.

A finn diplomácia vezetője mindehhez ugyanakkor hozzátette azt is, hogy reményeik szerint mindenféle válságot elkerülhetnek a közösség és Törökország kapcsolatában. A nyilatkozatból azonban kiderült az is, hogy a releváns fejezetek megnyitása nagyban függhet attól, hogy Ankara hajlandó-e megnyitni kikötőit. Egyes források szerint nem kizárt, hogy a tárgyalások befagyasztásának kérdése a kereskedelmi és a versenypolitikai fejezetek kapcsán merülhet fel.

Az EP külügyi bizottsága egyébként éppen ma tárgyalja azt a jelentést, melyben a Parlament szintén csalódottságának ad hangot amiatt, hogy számos emlékeztetés dacára Törökország továbbra is fenntartja a ciprusi zászló alatt közlekedő és a ciprusi kikötőkből érkező hajókkal, illetve a ciprusi repülőgépekkel szemben alkalmazott korlátozásokat.

A dokumentum emlékezteti Törökországot, hogy a tanácsi határozat alapján a Bizottságnak kötelessége 2006-ban jelentést tenni az ankarai jegyzőkönyv végrehajtásáról, és kiemeli: az e téren tett előrelépések hiánya „súlyos következményekkel járhat a tárgyalási folyamatra nézve, sőt, akár a tárgyalások leállását is eredményezheti”.

A jelentésről a tervek szerint szeptember végén szavaz az EP plenárisa.