Az Európai Bizottság javasolni fogja Bulgária és Románia 2007-es belépését az EU-ba, ám a két országot az eddigi legszigorúbb védzáradék-rendszer alá helyezik – írja a Financial Times.

A napilapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselő elmondása szerint Brüsszel nem javasolja majd, hogy a tagállamok éljenek annak a védzáradéknak a kihasználásával, amely egy évvel későbbre halaszthatná a két ország csatlakozását. A Bizottság annak ellenére nem tolná el a csatlakozást, hogy az utóbbi hetekben Bulgáriát többször is figyelmeztette: nincs megelégedve a korrupció és a szervezett bűnözés elleni intézkedések hatékonyságával.

A tisztviselő szerint Brüsszel arra számított, hogy Szófia a nyáron erőfeszítéseket tesz a két legégetőbb probléma leküzdésére, de a testület szerint lehangoló, hogy semmilyen előrelépés nem történt.

A szeptember 26-án esedékes jelentésben a Financial Times szerint a Bizottság a belépés egy éves elhalasztása helyett csatlakozás utáni védzáradékok bevezetését javasolja majd a tagállamoknak. Ezek bármikor jogi és pénzügyi szankciókkal sújthatnák Bulgáriát, amennyiben nem tud megbirkózni a bűnözéssel és a korrupcióval. Brüsszel akár a Strukturális Alapokból érkező pénzeket is befagyaszthatja, ha korrupció gyanúja merül fel körülöttük, jogi szankcióként pedig a bolgár bírósági ítéletek el nem ismerése merült fel, abban az esetben, ha Szófia nem tudja korrupciómentessé tenni bíróságait.

A helyzetet bonyolítja, hogy a csatlakozási szerződést minden tagállamnak ratifikálnia kell, ám néhány ország – köztük Németország – az Európai Bizottság jelentésére vár, mielőtt jóváhagyná a szöveget.

Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök és Jose Manuel Barroso keddi (2006. szeptember 5.) találkozóján a Bizottság elnöke is elmondta: Szófia jelentős haladást mutatott fel az utóbbi időben, bár még vannak elmaradásai elsősorban a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc terén.

Bolgár partnere tárgyalásaikból azt a következtetést szűrte le, hogy január elseje “reális cél”. Az interneten is közvetített sajtótájékoztatón Sztanisev – aki Josep Borrell Fontelles európai parlamenti elnökkel is találkozott – emlékeztetett arra, hogy kormánya akciótervet dolgozott ki a tavaszi európai bizottsági jelentésben feltárt hiányosságok orvoslására.