A Dell, a HP, az AT&T és a Sony együtt igyekeznek megakadályozni a WIPO által kidolgozott, a televíziós műsorszolgáltatás szellemi tulajdonjogi védelmét kiterjesztő nemzetközi szerződés elfogadását.

A szellemi tulajdon világszervezete (WIPO) által kidolgozott „Műsorszolgáltatás és Műsorszolgáltató Szervezetek védelméről szóló szerződés (Treaty on the Protection of Broadcasts and Broadcasting Organisations) a szellemi alkotások jogának kiterjesztésével akadályozná meg a televíziós adásokat továbbító jelekkel történő visszaéléseket.

A nagyvállalatok közös fellépését az Electronic Frontier Foundation nevű civil jogvédő szervezet fogja össze. A szervezet által közzétett állásfoglalás szerint „szükségtelen, félrevezető és beláthatatlan következményekkel jár újabb szellemi tulajdonjogok létrehozása a televíziós adásjelek védelme érdekében.”

A szerződés eredetileg annak megakadályozása érdekében került kidolgozásra, hogy az egyik országban megfelelő engedélyek birtokában szolgáltatott televíziós műsort egy másik országban engedély nélkül sugározhassák. A szerződés ellen állást foglalók egyik legfontosabb érve, hogy a szerződés tág megfogalmazása miatt a szabályozás tárgya „célt téveszthet” és az interneten szolgáltatott tartalom is szükségtelen korlátozást szenvedhet.

A brit Podcaster Association elnöke, Dean Whitbread szerint „Nincs kifogásuk a szabályozás léte ellen, pusztán azt szeretnék elérni, hogy az ésszerű legyen. A podcasting és a broadcasting nem ugyanaz és nem hiszem, hogy podcasterként a hagyományos televíziós műsorszolgáltatásra (broadcasting) alkalmazandó szabályok lennének irányadók ránk is.”

Az EFF vezette lobbicsoport közleménye kiemeli, hogy a szerződés jelenlegi formájában alkalmazandó a valós idejű internetes tartalomszolgáltatásra, de a számítógépes hálózatok összekapcsolásával egyébként lehetséges másfajta műsorszolgáltatásra már nem. Álláspontjuk szerint mindaddig ellenezni fogják a szerződés elfogadását, amíg az a jogvédelem és nem az adásjelvédelem talaján áll.

A szerződés legújabb tervezetét ezen a héten vitatja meg a WIPO e területtel foglalkozó munkacsoportja.