Elkészült a szeptemberi jelentés, amely vizsgálja a véleményezésre adott időtartam alakulását a különböző minisztériumoknál.

A Jogalkotas.hu folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információ-szabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján. Nyolc hónap alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg négy minisztérium: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak.

Ebben a hónapban egy új szempontból is elemzést készítettek. Megvizsgálták, hogy az utóbbi két hónapban a honlapokon közzétett jogszabály tervezetek véleményezésére mennyi időt szánnak. Szembetűnő probléma, hogy a minisztériumok honlapján gyakran (egyes hivataloknál az esetek 90%-ában) a törvényben előírt 15 napnál rövidebb a véleményezési határidő. A gyorsított egyeztetés lehetőségét valóban fenntartja a törvény, indokoltsága viszont nem egyértelmű. Hiszen ezek szerint a legutóbbi hónapokban a Magyarországon készülő jogszabálytervezetek döntő többsége, valamilyen okból kifolyólag, sürgősnek minősül. A Jogalkotas.hu véleménye szerint ez inkább egy rögzült hibás gyakorlat, ami a törvény céljainak megvalósulását erősen gátolja, a társadalmi egyeztetést formálissá teszi.

A minisztériumok szerinti elemzés a követekező címen érhető el: http://jogalkotas.hu/…eptember.pdf