Egy „minialkotmány” 2008-ban történő elfogadásával törne ki az EU intézményi válságából Nicolas Sarkozy, aki pénteken Brüsszelben mondott nagyívű programbeszédet Európa jövőjéről.

A 2007-ben az Elysée-palota elfoglalására törő, magyar származású politikus szerint az Európai Unió válságban van, amiből minél előbb meg kell találni a kivezető utat. Nicolas Sarkozy az intézményi válságból való kilábalásra egy minialkotmány elfogadását ajánlja parlamenti ratifikációval legkésőbb a francia elnökség, 2008 végéig, amely a jégre tett alkotmányos szerződés legfontosabb elemeit mentené át.

A jelenlegi francia belügyminiszter az Európai Bizottság összetételét is gyökeres reformnak vetné alá, megszüntetve azt a modellt, amely alapján minden tagország egy tagot küld a testületbe. Elképzelései szerint a Bizottság elnökének a jövőben az európai parlamenti választásokon győztes pártcsalád jelöltjét választanák, aki szabad kezet kapna a testület összetételének meghatározásában. Sarkozy az egyhangú döntéshozatal elvét is eltörölné és úgy gondolja, hogy az európai integrációnak továbbra is szüksége van egy motorra. Ez azonban a hagyományos francia-német kettős helyett egy, az együttműködési területektől függően változó összetételű élcsapat lenne, amely ugyanakkor nyitott lenne más országok előtt is.

A jobboldali francia politikus elképzeléseiben az EU-ban helye van Svájcnak, Norvégiának és a Balkánnak, Törökországnak azonban a teljes jogú tagság helyett privilegizált partnerséget ajánlana. Sarkozy azt is hangsúlyozta, hogy az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának felfüggesztését fogja kérni az EU-tól, amennyiben Törökország nem ratifikálja idén a vámuniós megállapodást az új tagállamokra kiterjesztő ankarai jegyzőkönyvet.