Nagyobb versenynek kell kitenni az európai energiavállalatokat vagy pedig fel kell őket darabolni – mondta az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso 2007 elején új jogszabály-javaslatokat készül beterjeszteni az európai energiapiac radikális átalakítása érdekében, mert úgy érzi, hogy a jelenlegi szabályok nem érték el céljukat, a szabad piaci versenyt a szektorban.

A Financial Timesnak adott interjújában az Európai Bizottság elnöke azt mondta, csak új törvényekkel lehet megkönnyíteni a piaci hozzáférést és megerősíteni a szabályozóhatóságokat, hogy felléphessenek a megdermedt piacot uraló inkumbensek ellen. „A status quo nem működik” – jelentette ki.

Barroso környezete öt vagy hat nagy európai szolgáltatóban gondolkodik, amelyek a 25 állam fogyasztóinak kegyeiért versenyeznének és elég erősek lennének ahhoz, hogy egyenrangúként tárgyaljanak az energiát előállító vállalatokkal.

Az első jogszabály-javaslat megkönnyítené a piaci hozzáférést az új szolgáltatók számára úgy, hogy leválasztaná az energiaellátást a disztribúcióról, a második pedig megerősítené a szabályozóhatóságokat, akár egy európai szuperregulátor létrehozásával.

A Bizottság elnöke nagy fába vágta a fejszéjét: a volt monopóliumoknak még ma is sok barátjuk van a tagállamok kormányköreiben, az európai szuperregulátor tervét pl. már egyszer visszautasították a tagállamok vezetői. Több ország, így Franciaország vagy Spanyolország, mindent elkövet azért, hogy energiavállalatait megvédje az államközi versenytől.