Nyolc tagállam azért lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy annak hamarosan megjelenő javaslatai védjék meg az egészségügyet a piaci versenytől.

A baloldali egészségügyi miniszterekkel rendelkező ország ún. Aachen-csoportja – Németország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg, Portugália, Svédország, Olaszország és Nagy-Britannia – azt akarják, hogy az Európai Unió csak korlátozottan alkalmazza a teljes nyitottságot és mobilitást hirdető belsőpiaci szabályokat az egészségügyben.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság egységes jogszabályban konszolidálná az Európai Bíróság esetjogát, ami lényegében egyszerű szolgáltatásnak nyilvánítja az egészségügyet, amire a teljes államközi verseny és fogyasztói és szolgáltatói mobilitás ugyanúgy vonatkozik, mint bármi másra.

Ezek a tagállamok protekcionistább megközelítést szorgalmaznak. „Az egészségügy speciális helyzete miatt meg kell engedni a tagállamoknak, hogy korlátozzák a versenyt, például a gyógyszertárak számának korlátozásával. Ha csak a szabadpiaci elvek érvényesülnének, nőne a fogyasztás és így nőnének az állami költségek is” – mondta az EUobservernek a belga egészségügyi minisztérium szóvivője, aki szerint a költségvetési helyzet ezt sok országban nem teszi lehetővé.