A DuPont vegyipari óriásvállalat az OfficeTiger nevű offshore-tevélkenységgel foglalkozó vállalattal közösen feszegeti a jogi offshoring (kiszervezés) határait. A cél: minél több idő és pénz megtakarítása

Csak Manilában majd harminc fülöp-szigeteki ügyvéd, köztük három Egyesült Államokban végzett jogász nézi át a cég dokumentumait olyan adatok után kutatva, amely bizonyítékként lehet felhasználható a DuPont pereiben. Ezek közül talán a legérdekesebb az, amelyben mintegy kétmillió oldal dokumentumot kell átvizsgálni a DuPont és tíz biztosítótársaság között zajló perben, ahol a DuPont 100 millió dollárja forog kockán.

Olyan volt alkalmazottak perlik ugyanis a társaságot, akik azt állítják, hogy munkájuk során azbeszttel érintkezve szereztek maradandó egészségkárosodást. A munka nem túl izgalmas, hiszen szinte kizárólag megsárgult papírlapok feldolgozásából és rendezéséből áll, de sok esetben az amerikai jogászok szaktudására van szükség ahhoz, hogy az adott dokumentum titkos-e vagy az ügyben felhasználható bizonyítékot tartalmaz.

Azzal, hogy az ilyen jellegű jogi munkát Ázsiába helyezi ki, a DuPont mintegy 6 millió dollárt takarít meg az éves szinten akár 200 millió dollárt is meghaladó jogi kiadásaiból a kiszervezések révén.

A DuPont a munkamódszereket illetően is igyekszik kihasználni a lehetőségeket. Csak a cég Wilmingtoni (Delaware állam) raktárában több mint 200,000 doboz áll, melyekben egyenként körülbelül két és fél ezer lapnyi irat található. Régebben ezeket lefénymásolták és úgy küldték el a jogászoknak feldolgozásra. Manapság az OfficeTiger munkatársai a hordozható szkennerükkel pár másodperc alatt a filippínó ügyvéd számítógépére küldik azokat.

Mire a dokumentumok visszakerülnek Wilmingtonba, addigra mindent tudni arról, hogy melyik azbeszt ügyben és melyik ellenérdekű féllel szemben használható fel – a DuPont szakemberei szerint így az eljárásokban sokszor elhúzódó bizonyítási szak általában 17 hónapra csökkenthető.

A kiszervezést megvalósító OfficeTiger optimista: reményeik szerint 2007 végére már több, mint ezer embert folglakoztatnak, akik idővel egyre képzettebbek lesznek, és egy idő után már nem csak dokumentumok átvilágítása, hanem komolyabb jogászi munkák is kiszervezhetők lesznek Ázsiába.