Franciaország könnyen az Európai Bíróság előtt találhatja magát, mivel korlátozza a szerencsejátékok üzemeltetőinek tevékenységének. Hasonló sorsra juthat több másik tagállam, köztük Magyarország is.

Franciaországban a múlt héten tiltott szerencsejáték gyanújával letartóztatták az osztrák internetes fogadási iroda, a Bwin két vezetőjét. A francia hatóságok szerint a Bwin megsértette a szerencsejáték-törvényt, mely tiltja a magánfogadóirodák működését az ország területén.

A Bizottság várhatóan egy sor újabb szabálysértési eljárást indít majd azon tagállamok ellen, melyek illegálisan korlátozzák a szerencsejátékok üzemeltetőit. Az év elején Charlie McCreevy belsőpiaci biztos már indított hasonló eljárást hét tagország (Dánia, Finnország, Hollandia, Németország, Olaszország, Svédország és Magyarország) ellen.

A biztos szóvivője kedden közölte, hogy még mindig futnak be panaszok, McCreevy továbbviszi a korábban elkezdett szabálysértési ügyeket, és a Bizottság várhatóan újabb dossziékat nyit, köztük például Franciaországét.

Az uniós jogszabályok egyébként lehetővé teszik, hogy a tagállami kormányok korlátozzák a fogadóirodák tevékenységét, ugyanakkor ennek az intézkedésnek „diszkriminációmentesnek, arányosnak és következetesnek” kell lennie – emlékeztet összeállításában a Financial Times.

McCreevy szóvivője szerint azonban elfogadhatatlan, hogy ezen szolgáltatásnyújtás szabadságát a fogyasztók védelmére hivatkozva korlátozzák, miközben megengedik a monopol helyzetben lévő vállalatoknak, hogy szabadon reklámozzák tevékenységüket.