A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa határozatában – kötelezettség előírása mellett – engedélyezte, hogy a Liberty-csoport Chellomedia Programing B.V. irányítást szerezzen a Sport1 TV Műsorszolgáltató Zrt. felett.

A GVH által előírt kötelezettség értelmében a 2010. augusztus 31-ig terjedő időszakra a Chellomedia Programming B.V. a Sport1 és Sport2 nevű csatornák harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózhat el, amennyiben ez utóbbiak készek a csatornáknak a piacon szokásos üzleti és műszaki feltételek szerint megállapított, nem diszkriminatív díját megfizetni és rendelkeznek a fenti műsorszolgáltatások továbbításhoz szükséges jogi, műszaki és üzleti feltételrendszerrel.

A Chellomedia Programing B.V. a Liberty Global Inc. által közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások alkotta vállalkozás-csoport (a továbbiakban: Liberty-csoport) tagja. A Liberty-csoport számos országban rendelkezik kábelhálózattal, emellett jelentős média- és tartalomszolgáltatást is nyújt világszerte. A Liberty-csoport magyarországi tagjai közül a UPC Magyarország Kft. kábeltelevíziós hálózatot üzemeltet, a Monor Telefon Társaság Rt. a Monor környéki 29-es primer körzetben nyújt helyhez kötött távbeszélő- és internet szolgáltatást, elkülönült hálózaton ugyanezen a területen kábeltelevíziós szolgáltatást, valamint az ország egész területén viszonteladóként értékesíti a UPC Direct márkanevű műholdas szolgáltatást.

A Sport1 Műsorszolgáltató Zrt. a Sport1 és Sport2 elnevezésű tematikus sportcsatornákat állítja elő, melyeket műsorterjesztő vállalkozások részére értékesít.
A magyar nyelvű sportcsatornák magyarországi piacán magas (kb. 50-70 %) részesedéssel rendelkező Sport1 Zrt. az összefonódás révén az ezen műsorok elosztásában 35 %-os részesedéssel bíró Liberty-csoport tagjává válik, így ily módon a Liberty-csoportnak ezen vertikális integráció révén megnyíló lehetősége mellett érdekeltsége is teremtődik arra, hogy tényleges (és lehetséges) műsorterjesztő versenytársaival szemben elzárkózzon a SportTV terjesztésére vonatkozó szerződéstől vagy azt csak hátrányos feltételekkel kösse meg.

A fenti versenyproblémák miatt a GVH kötelezettségek előírását tartotta indokoltnak. A kötelezettségek véglegesítése érdekében a GVH által tartott tárgyaláson az ügyben érintett jelentősebb vállalkozások is részt vettek és észrevételeket tehettek. A GVH által előírt kötelezettség értelmében a 2010. augusztus 31-ig terjedő időszakra a Chellomedia Programming B.V. a Sport1 és Sport2 nevű csatornák harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózhat el, amennyiben ez utóbbiak készek a csatornáknak a piacon szokásos üzleti és műszaki feltételek szerint megállapított, nem diszkriminatív díját megfizetni és rendelkeznek a fenti műsorszolgáltatások továbbításhoz szükséges jogi, műszaki és üzleti feltételrendszerrel.

( Vj-61/2006. számú ügy )