A Miniszterelnöki Hivatal az Európai Parlament támogatásával öt nagy látogatottságú rendezvényen vett részt 2006. július és szeptember között azzal a céllal, hogy bemutassa az Európai Parlamentet és mindennapi életünket érintő döntéseit.

Az EU-gömbsátor fő eseménye minden helyszínen a Magyar Televízió, illetve a helyi televíziók által felvett, majd műsorra tűzött EU-fórum volt. A fórumokon magyar EP-képviselők − Becsey Zsolt, Harangozó Gábor, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Szent-Iványi István, Tabajdi Csaba − és a Külügyminisztérium uniós szakértői − Gottfried Péter, Györkös Péter − mutatták be az Európai Parlament és a képviselők mindennapi életét, és válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Az EU-gömbsátor otthont adott szórakoztató és tájékoztató programoknak is, például EU-totók, EU-kvízek, internetes játékok. A helyesen válaszolók az EU-piacon ajándéktárgyakra váltható játékeurót kaptak. Akik minden feladatot megoldottak, a Nagy EUtazás játék sorsolásán vehettek részt. A fődíj minden helyszínen egy brüsszeli tanulmányút volt, amelyeket Gurmai Zita, Harangozó Gábor, Herczog Edit és Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselők ajánlották fel.

Szintén a gömbsátorban működött az Európai Parlamenti Kávézó, ahol 13 partnerszervezetünk munkatársai adtak személyes tanácsot uniós, elsősorban külföldi munkavállalás, továbbtanulás és pályázatok témában.

A rendezvények ideje alatt − kivételesen hétvégén is − elérhető volt telefonon az EUvonal, amelyet a programsorozat 21 napja során több mint 3 ezren kerestek meg uniós kérdéssel.

A rendezvénysorozat tervezett költségvetése 252 ezer euró (mintegy 70 millió Ft), melynek 75 százalékát az Európai Parlament, a fennmaradó önrészt a Miniszterelnöki Hivatal biztosította. A programsorozat szervezésének jogát a közbeszerzési eljárás során kiválasztott Zalaegerszegi Vásár Kft. nyerte el, amelynek konzorciális partnere, a Pillar Alapítvány egyetemista önkéntesekkel vett részt az uniós tartalomszolgáltatásban.