“Nettó haszonélvezői” vagyunk az uniós tagságnak: a pénzügyi egyenleget tekintve a bejövő források egyre nagyobb mértékben haladják meg befizetéseinket.

Csaknem megdupláztuk az EU-s költségvetésből származó támogatási bevételet az előző évhez képest: 2004-ben valamivel több mint 188 milliárd forintot, tavaly mintegy 360 milliárdot hívhatott le Magyarország. Mind az európai uniós támogatások kifizetésében, mind a közösségi költségvetésből kapott támogatások nagyságát tekintve második helyen végzett hazánk az újonnan csatlakozott országok között 2005-ben, derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. Az Európai Unióhoz csatlakozott új tagállamok közül egyedül Lengyelország kapott több támogatást hazánknál 2005-ben. Magyarországnak sikerült csaknem megduplázni a közösségi költségvetésből származó támogatási bevételeit az előző évhez képest: 2004-ben valamivel több mint 188 milliárd forintot, tavaly mintegy 360 milliárdot hívhattunk le.

Magyarország továbbra is nettó haszonélvezője az uniós tagságnak: ráadásul a pénzügyi egyenleget tekintve a bejövő források egyre nagyobb mértékben haladják meg befizetéseinket. Az Európai Bizottság statisztikái szerint míg 2004-ben nettó egyenlegünk 46 milliárd forint körül alakult, tavaly mintegy 139 milliárd forinttal fordíthattunk több pénzt beruházásokra, fejlesztésekre, mint amennyit a közös kasszába befizettünk.

Az uniós támogatások kifizetésében hazánk 2005. végére az új tagállamok közül második helyen állt, egyedül Szlovénia előzött meg bennünket. Tavaly az összes támogatás harmadát már kifizettük a jogosult kedvezményezetteknek. A mai napon ez az arány már 40 százalék fölött van. A 100 százalék körüli szintet 2008 végére kell elérni, amikorra az utolsó 2006-ban indult projektek is befejeződnek.

A források kezelésével, felhasználásával kapcsolatos hazai gyakorlatot korábban vizsgáló független, brüsszeli korrupció ellenes szervezet, a Transparency International megállapította, hogy Magyarországon a források fogadásához szükséges intézményrendszer és szabályozás az uniós normák által előírtaknak összességében megfelel, működőképes és kivédi a klasszikus korrupció eseteit. A partnerség elve messze jobban érvényesül hazánkban mint a kutatásba bevont többi új tagállamban – áll többek között a jelentésben.