Az EU tagállamai hétfőn döntöttek arról, hogy egyszerűsítik az előcsomagolt élelmiszerekre vonatkozó európai szabályokat az adminisztratív terhek és a több, mint 80 ezer oldalra tehető szabályanyag redukálása érdekében.

A 25 tagállam ipari miniszterei minderről hétfőn Brüsszelben tartott tanácskozásukon döntöttek, de a kérdést még az Európai Parlament is megvizsgálja annak végleges formába öntése előtt. A döntés mindenesetre illeszkedik abba a kibontakozó folyamatba, amelynek eredményeként a tagállamok és a szervezet kevesebb, de hatékonyabb szabályozást akar látni az EU-ban.

Gunther Verheugen ipari biztos elégedettségét fejezte ki a hétfői döntés kapcsán és kifejtette, hogy szabályokat csak akkor érdemes gyártani, ha valóban szükség van azokra.

Az új megállapodás értelmében a borok és tömény szeszek kivételével a későbbiekben nem lesznek megkötések az előrecsomagolt termékek méretét illetően.

A területet szabályozó irányelvek egyébként a hetvenes években születtek, amikor a tagállamok a csomagolás méretén alapuló kereskedelmi akadályokat fektettek le. Verheugen szerint nagyon fontos, hogy a fogyasztóknak nagyobb választási szabadsága, míg a termelőknek több lehetősége legyen és kifejtette, hogy a csomagolt élelmiszerek méretét a piacnak és nem a törvényalkotónak kell eldöntenie annak érdekében, hogy az áruk szabad áramlása megfelelően biztosítva legyen Európában.

Bizonyos termékekre azonban egyelőre nem vonatkozik a szabályozás: tagállamok az elkövetkező öt évben a tej, vaj, szárított tészta és a kávé csomagolt mennyiségét továbbra is szabadon határozhatják meg.