Jelenleg még csak a mobiltulajdonosok tíz százaléka használja készülékét internetezésre, a domain megjelenésétől azonban azt várják, hogy javulhat ez az arány.

A BBC weboldalának értesülései szerint a .mobi végződésű oldalaknak bizonyos szabványoknak kell megfelelnie, hogy jól megjeleníthető legyen az apró készülékek képernyőin.

A domain neveket a Mobile Top Level Domain (MTLD) cégen keresztül lehet majd igényelni. A vállalat mintegy 200 000 regisztrációra számít az elkövetkezendő 12 hónap során. Eddig mintegy 13 000 cég igényelt .mobi végződésű domain nevet, egy előregisztrációs procedúra során, amely a különféle szabadalmak és márkanevek tulajdonosai számára volt elérhető.

„Tartalom szempontjából a mobil internet még szinte magzati korban van” – nyilatkozta a BBC-nek Neil Edwards, az MTLD ügyvezetője. „Ez annyit tesz, hogy tartalom, valamint az elérhető oldalak mennyisége és minősége nem túl jó. Nagyon valószínű, hogy ha bárki bepötyögi a kedvenc weboldala címét a telefonjába, nem fogja látni azt, vagy nem megfelelően fog megjeleni a képernyőn.”

„Sokan panaszkodnak arra, hogy a mobilos internetezés körülményes, a felhasználói élmény pedig meglehetősen szegényes” – értett egyet Dan Oliver, a .Net magazin munkatársa.

Az MTLD szerint a .mobi címeken regisztrált oldalakat kifejezetten mobiltelefonokra optimalizálják majd. Jelenleg mintegy 25 dollárba kerül egy cím két évre szóló bejegyzése.

Oliver hozzátette, a mobiltelefonos felhasználói élményt nagyban javítaná, ha a szolgáltatók tartanák magukat a meghatározott – bár kevéssé hivatalos – szabványokhoz, elvárásokhoz. Edwards szerint azonban az MTLD aktívan fellép majd ezen szabványok érvényesítése érdekében.

Thomas Husson, a Jupiter Research elemzőcég mobilkommunikációs szakértője azonban óva int a túlzott lelkesedéstől.

„Nem látok olyan alapvető okokat, amelyek a .mobi domain neveket sikeresebbé tennék, mint a többit” – magyarázta a szakember a BBC-nek adott interjújában. „Ennek ellenére az örvendetes, hogy végre meghatároztak egy sor szabványt, amely javíthatja a mobil-internetezés által biztosított felhasználói élményt. Ennek ellenére a költségek még továbbra is elrettentőek lehetnek, ugyanis a szélessávú mobilos internetezés még napjainkban is sokba kerül.”

„A fogyasztók rövidesen drámai árzuhanást tapasztalhatnak majd, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a mobiltelefonra optimalizált weboldalak jóval hamarabb töltődnek le, ezért akár egy SMS áráért megtekinthetnek a jövőben egy-egy honlapot” – magyarázta Edwards.

„Ez egy szinte még teljesen érintetlen piac, annak ellenére, hogy több mint kétmilliárd mobiltulajdonos él a Földön” – tette hozzá Oliver.

Az új nevek regisztrációja során természetesen megjelentek az úgynevezett cybersquatterek is, akik megpróbálnak olyan címekhez hozzájutni, amelyet aztán borsos összegért adhatnak el azoknak a cégeknek, akik nem védették le időben egyes termékeik neveit.

„A .mobi címek véleményem szerint nagyságrendekkel kevésbé vonzóak az efféle spekulánsok számára a .com címeknél” – oszlatta el az aggodalmakat Edwards.