A postai szolgáltatások európai piacán 2009-től megvalósulna a teljes liberalizáció – ez a kulcsüzenete annak a bizottsági javaslatnak, melyet hivatalosan októberben mutat be a testület.

Versenyképes szolgáltatási ágazattá alakítaná a postai szektort az Európai Bizottság, amely a teljes liberalizációtól alacsonyabb költségeket is remél. A terv ugyanakkor heves ellenállásba ütközhet: a szakszervezetek a munkahelyek leépülése miatt aggódnak, s a tagállamok mindegyike sem fogadja kitörő örömmel az elképzeléseket. Főként azok nem (így például Franciaország), melyek közszolgáltatásaikat hagyományosan védik a magánszektor versenyétől.

A postai szolgáltatások ágazata az EU-ban több mint 90 milliárd eurós forgalmat bonyolít, és 5 millió embert foglalkoztat – derül ki a Financial Times összeállításából. A piac egyébként már eddig is jelentős változásokon ment keresztül, javarészt annak az 1997-es jogszabálynak köszönhetően, mely engedélyezte a versenyt a postai piacon.

Ugyanakkor az 50 grammnál kisebb súlyú küldemények kiszállítása, mely sok tagállamban az összes kiszállított levél felét teszi ki, még olyan domináns piaci pozícióban lévő cégek kezében van, mint Franciaországban a La Poste vagy Németországban a Deutsche Post.

A német és holland postai csoportok még júliusban közölték, hajlandóak feladni ezen utolsó „fenntartott területet” (reserved area), amennyiben más uniós tagállamokban működő riválisaik is hasonlóképpen cselekednek. A felhívást azonban szinte azonnal kilenc tagállam (köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Belgium, Görögország és Lengyelország) monopolcégei utasították vissza.

Nagy-Britannia, Svédország és Finnország már megnyitotta a postai szolgáltatások piacát a verseny előtt, és azt szeretnék, ha hasonló piacnyitásra kerülne sor a többi tagállamban is.

A Bizottság új javaslata azt tűzi ki célul, hogy 2009-re minden tagállamban megnyíljon a verseny a postai szolgáltatások valamennyi szegmensében. A tervet a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyniuk, uniós források azonban kemény csatára számítanak.