Százezer forintot vesznek ki egy kétgyermekes átlagcsalád kasszájából jövőre a közteherváltozások – számította ki az Ecostat. A járulékaikat eddig a minimálbér után fizető vállalkozóknál a tehernövekedés ennek a négyszerese. A gazdaságkutató ezt igazságosnak tartja.

A bérből és fizetésből élők szenvedik meg leginkább a megszorításokat – áll az Ecostat elemzésében.
A gazdaságkutató intézet számításai szerint egy kétgyermekes család, ahol a szülők átlagkeresettel rendelkeznek, szeptembertől havi 11.600 forinttal kevesebből gazdálkodhat az adó- és járulékmódosítások következtében. Ez évente mintegy 139 ezer forintos nettójövedelem-csökkenést okoz. Némi ellentételezést jelentenek a január elsejével életbe lépő újabb adóváltozások, amelyek éves szinten negyvenezer forinttal mérséklik a mintacsalád tehernövekedését.

Szeptembertől két köztehernem kulcsa emelkedett, ami a bérből és fizetésből élőket érinti. Az egyik az áfa, amelynek középső kulcsa 15 százalékról húszra nőtt; ez az Ecostat számításai szerint havi háromezer forinttal növeli a mintacsalád terheit. Meglepő, hogy a legalsó és a legfelső jövedelmi tized tehernövekedése között mindössze négyszáz forint a különbség; ennek magyarázata, hogy a magasabb jövedelműek fajlagosan többet költenek ugyan, ám a kisebb családlétszám miatt kevesebbet vásárolnak. A szegényebb családoknál éppen fordított a helyzet. Az áfa emelésénél érezhetőbb pénzügyi hatással jár az egészségbiztosítási, illetve a munkavállalói járulék növelése; előbbi négy százalékról hatra (január elsejétől hétre), utóbbi egyről másfélre nőtt. A két járulékemelés a mintacsaládban havi 8600 forinttal csökkenti a nettó jövedelmet – számította ki az Ecostat.

Öröm az ürömben, hogy januártól emelkednek a személyi jövedelemadó sávhatárai, ez a mintacsaládban a nettó jövedelem havi 3300 forintos növekedését jelenti.

A bérből és fizetésből élőkénél jobban romlik a minimálbéres vállalkozók helyzete, ám ez az Ecostat szerint jó lépés az igazságosabb közteherviselés irányába. Az új szabályok szerint a járulékokat a minimálbér kétszerese után kell megfizetni, ha az adózó nem igazolja, hogy tényleges jövedelme ennél kisebb. A vállalkozók többsége eddig a minimálbér után fizette a járulékokat, ám jövedelme ennél nagyobb volt. A tehernövekedés náluk havi harminchat ezer forint is lehet.