A csempészet szempontjából jelenleg az ukrán és a román határszakasz a legproblematikusabb terület – derült ki egy budapesti konferencián. Románia csatlakozásával ráadásul még korlátozottabbá válik az ellenőrzés.

Románia januárra tervezett csatlakozása „nem teszi könnyebbé” a magyar vámosok életét – hangsúlyozta egy, a témában tartott budapesti konferencia szünetében Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A szomszédos ország uniós belépésével ugyanis alaposan szűkül az ellenőrzés lehetőségeinek köre.

Mint a vezérőrnagy utóbb a BruxInfónak kifejtette: jelenleg minden eszköz a kezükben van az ellenőrzés gyakorlásához, Románia január 1-jére tervezett csatlakozásával azonban ez meglehetősen korlátozottá válik, és vámellenőrzést már nem, legfeljebb jövedéki vagy egészségügyi ellenőrzést végezhetnek.

Mindez azzal is járhat, hogy fokozódik a Romániából Magyarországra irányuló csempészet, ami azért sem elhanyagolható szempont, mert – mint Nagy János újságírók előtt fogalmazott – jelenleg ebből a szempontból az ukrán és a román határszakasz a legproblematikusabb terület.

A vezérőrnagy azonban kiemelte azt is, hogy román kollégáikkal nagyon jó az együttműködés, és a továbbiakban is minden rendelkezésükre álló eszközzel élni fognak a csempészet megelőzése, illetve a hatékony felderítés érdekében.

Csak tavaly egyébként 1,388 millió karton csempészcigarettát foglalt le a VPOP, idén ez a szám már egymillió körül jár. Míg a cigarettacsempészéssel összefüggésben tavaly több mint 50 ezer esetet derített fel a testület, addig 2006-ban már 42 ezer felgöngyölített esetet tudnak felmutatni.

A Corvinus Egyetem és a Nemzetközi Adó- és Beruházási Központ (ITIC) szervezésében tartott budapesti konferencián Paul Gerrard, a brit vámhivatal egyik vezetője a szigetország tapasztalatairól szólva elmondta, hogy hat évvel ezelőtt nagyszabású műveletet indítottak a cigarettacsempészet visszaszorítására.

A hatékony fellépés érdekében a többi között jelentősen megnövelték a vámtisztviselők létszámát, létrehozták a csomagok átvizsgálására szolgáló eszközök hálózatát, és zárjegyet vezettek be. Mindezek következtében 2000 áprilisa és 2005 márciusa között több mint 11 milliárd cigarettát foglaltak le, 320 csempészbandát számoltak fel, 20 millió font feletti értékben adtak ki elkobzási határozatot és közel 2500 sikeres büntetőeljárást folytattak le.