A tagállamok bel- és igazságügy miniszterei megállapodtak, hogy megvizsgálják annak a portugál javaslatnak a lehetőségét, amely a jelenlegi információs rendszer (SIS) kibővítésével, mégis lehetővé tenné, hogy az új tagállamok az eredeti határidőre csatlakozzanak a schengeni övezethez.

Az EU eredetileg a jövő év októberében tette volna lehetővé a belső határellenőrzéstől mentes terület kiterjesztését a 2004-ben a szervezetbe belépett tíz országra, de e határidő kitolódott. A Bizottság szerint a csúszás oka a SIS II számítógépes adatbázis technikai hibája, amely a schengeni övezet alapköve. Az adatbázis többek között a lopott autók, a körözött, vagy egyes országokból kitiltott személyek adatait tartalmazza az új tagok információival kibővítve.

Az új tagállamok néhány diplomatája ugyanakkor magánbeszélgetésekben azon véleményének adott hangot, hogy a technikai akadályokra való hivatkozás csak ürügy a régi tagállamok részéről arra, hogy késleltessék a schengeni övezet kiterjesztését, miután az utóbbi időben a régi tagállamokban megnőtt a közvélemény ellenérzése a bevándorlókkal szemben.

A mostani javaslat még szeptember végén merült fel, mint lehetséges megoldás, amelyről a tagállamok a decemberi EU-csúcson döntenek majd. A javaslat lényege, hogy az új tagállamok a jelenlegi SIS adatbázishoz csatlakoznak, amíg a SIS II adatbázis el nem készül. Ez azt jelentené, hogy a 2004-ben csatlakozott tagállamok határain az eredeti tervek szerint 2007 októberében megszüntetnék a személyellenőrzést.

Franco Frattini bel-és igazságügyi biztos jelezte: támogatja a javaslat megvalósítását, ha az valóban jelentős időt takarít meg az új tagok schengeni csatlakozásához. Frattini szerint ugyanis a SIS II 2008 júniusára el fog készülni.