A 419-es csalás új válfaját kifejlesztő scammerek mostanában nemzetközileg elismert futárcégek honlapjainak másolatain igyekeznek lépre csalni a gyanútlan internetezőket.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a nigériai csalás néven ismertté vált eseteket sikerül visszaszorítani. Manapság egyre kevesebben dőlnek be azoknak a kéretlen emaileknek, melyekben valamilyen kreatív módon megfogalmazott indokra hivatkozva próbálják az embert rávenni, hogy egy nagyobb összeget utaljon külföldre. Az ilyen típusú bűncselekményekkel foglalkozó scammereknek azonban sikerült újítaniuk módszerükön.

A legújabb beetetési módszer azokat célozza meg, akik az Internet használtautó-oldalain keresnek gépjárműveket – a car.com és az autotrader.com weblapokon olcsón kínált, egyébként nagy értékű járművekre mindig akad érdeklődő. A hirdetések utánvétellel hirdetik a járműveket, de feltételként kötik ki, hogy azok leszállítása csak akkor történhet meg, ha a vásárló előzetesen bizonyos összeget fizet szállítási előlegként.

A szállítási előleget pedig csak a hirdetésben ajánlott oldalakon lehet befizetni. Ezek megszólalásig hasonlítanak valamely nagy és ismert szállítmányozó cég honlapjaira. Az elnevezéseket összehasonlítva érthető, hogy a “Lufthansa Worldwide Cargo” és a “DHL Shippers” könnyen összetéveszthető a “DHL Worldwide Express” és a “Lufthansa Cargo” cégek elnevezésével.

Bár külsőleg és elnevezésükben hasonló honlapokat látogat meg az, aki egy ilyen apróhirdetésben ajánlott oldalra téved és igénybe veszi annak szolgáltatásait, de természetesen nem azt kapja, amire számított, hiszen az az autó, amelyre nézve szállítási előleget tett le, valószínűleg sosem érkezik meg.

Internetes forrásokból, többek közt a Carbuyingtips.com oldalról származó információk szerint körülbelül hatszázra tehető azoknak az oldalaknak a száma, amelyeket azért tiltottak be, mert ilyen és hasonló csalások céljára hozták őket létre.