A Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalása szerint a fogyasztóknak csak előnyük származik abból, ha a patikák versenyre kényszerülnek a kegyeikért.

A parlament előtt lévő új gyógyszer-kiskereskedelmi szabályozás kilencven százalékban megfelel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által már korábban is javasolt piacnyitási modellnek – mondta tegnapi tájékoztatóján Torjákné Amberger Teréz, a hivatal szolgáltatási üzletágának vezetője. A versenyhivatal szerint az új szabályozás bevezetése több szempontból is előnyös lesz a betegeknek. Az intenzívebb verseny a nem vényköteles gyógyszerek körében csökkenteni fogja az árakat. Jelenleg nincsenek árkülönbségek a gyógyszertárak között, noha a nagy forgalmú patikák ki tudnak maguknak harcolni engedményeket. A forgalmas helyszíneken új gyógyszertárak nyílnak, a nyitvatartási idő nőni fog, a patikák kénytelenek lesznek többletszolgáltatásokat – házhoz szállítás, internetes rendelési lehetőség, tanácsadás – is nyújtani. Ilyenre jelenleg alig akad példa.

Csupán a szabályozás néhány részletével nem ért egyet a GVH: szerinte az árrésszabályozás magas ellenőrzési költségeket okozhat az államnak. Azt pedig diszkriminatívnak tartják, hogy a patikát vezető gyógyszerésznek tulajdonosnak kell lennie az üzemeltető vállalkozásban, míg ha valaki örököl egy patikát, akkor az maradhat családi tulajdonban, s elég egy gyógyszerészt keríteni a patika vezetésére.