Akár évekig is eltarthatnak a szeptemberi zavargások nyomán indult büntetőeljárások, állandósítva a “vérbírózást”, az igazságszolgáltatás ellen indult támadásokat.

“Utcai járókelőket mészároltak le a rendőrök.” “Meg kellene vizsgálni, az eljáró rendőrök nem álltak-e valamilyen befolyásoltság alatt, nem kaptak-e bevetés előtt anabolikus szteroidokat.” Ilyen mondatok is elhangzottak a parlament emberi jogi bizottságának múlt pénteki, minden szempontból rendkívüli ülésén, amely a szeptember 18-ai MTV-ostrom és a későbbi utcai zavargások során hozott rendőri intézkedések szakszerűségét és hatékonyságát lett volna hivatva megvizsgálni.

A Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben, közismertebb nevén a Markóban tartott ülés persze nem sok eredménnyel járt. A koalíciós és ellenzéki politikusok közti szócséplés talán egy – ellenzéki kezdeményezésre felállítandó – parlamenti vizsgálóbizottságban folytatódik majd, bár lapzártánkig senki sem nyújtott be erre határozati javaslatot. Mindenesetre egy kívülálló az ott elhangzottak alapján akár úgy is hihetné, szeptember 18-án és az azt követő napok éjjelein nekibőszült, bosszúszomjas rohamrendőrök űzték a városban az éppen hazafelé tartó vagy buszra váró fiatalokat, akiket aztán koncepciós perekre emlékeztető módon tömegével vetettek előzetes letartóztatásba.

A valóság efféle meghamisítása egy határon túl már akár nevetséges is lehetne, ám eltereli a figyelmet a mindeddig megválaszolatlan kérdésekről. Immár nem csupán azt kellene megtudni, a hatóságok részéről ki és pontosan milyen szakmai hibát ejtett a köztévé székházának ostromakor, de – mint arra neves jogászok, például Herczeg Géza és Zlinszky János is felhívták a figyelmet – tisztázni kell, ezután elkövettek-e rendőrök bűncselekményeket, mennyire voltak megalapozottak az előzetes letartóztatást elrendelő bírói végzések, alávetették-e kínzásnak, megalázó bánásmódnak az elfogottakat.

Miközben a közrend utcai fenyegetettsége lényegében megszűnt, két internetes portálon is lakcímmel, telefonszámmal kiegészített névsor jelent meg a zavargások során őrizetbe vettek fölött ítélkezőkről, “vérbíró”, “ávós” jelzők kíséretében. Ezt házkutatás követte az egyik portál szerkesztőjénél személyes adatokkal visszaélés gyanújával, még a titkosszolgálatok is kutakodni kezdtek a listakészítők iránt – ha már a Szabadság téri ostrom előrejelzésében a jelek szerint totális kudarcot vallott a Nemzetbiztonsági Hivatal. Lapzártánkig nem került sor viszont elvárható politikai gesztusokra. Ilyen lehetne a parlamenti pártok vezetőinek – vagy ha ez már a mai közállapotokban elképzelhetetlen, az öt közjogi méltóság – egyértelmű kiállása a befolyástól mentes ítélkezés mellett.

További részletek: http://hvg.hu/…3/page2.aspx