Magyar kezdeményezésre a pénteki finnországi informális EU-csúcson is megvitatják az új tagállamok schengeni csatlakozásának témáját, amiről szerdán egyeztetett Brüsszelben Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.

A BruxInfo értesülése szerint magyar kezdeményezésre a finnországi Lahtiban is megvitatják az EU állam- és kormányfői az új tagállamok schengeni csatlakozásának kérdését, amelynek menetrendjéről a decemberi EU-csúcson születik végleges döntés. A téma a magyar igazságügyi és rendészeti miniszter Franco Frattini bel- és igazságügyi biztossal folytatott szerdai megbeszélésén is a középpontban volt.

Petrétei József a találkozót követően elmondta, hogy amennyiben a 15 országot kiszolgáló első generációs schengeni információs rendszer 10 új tagállamra való kiterjesztése működőképes elképzelésnek bizonyul, úgy reális esély van az eredetileg tervezett 2007. októberi schengeni csatlakozásra. Ha viszont ez az elképzelés nem bizonyul életképesnek, akkor a csatlakozással be kell várni a sokkal nagyobb teljesítményű SIS-II beüzemelését, ami 2008. októberi időpontban valószínű. Azokra a kérdésekre, hogy a régi számítógépes adatbázis továbbfejlesztése hogyan, mennyi idő alatt és milyen feltételek mellett kivitelezhető, decemberre adnak majd választ a vizsgálatok. A magyar fél mindenesetre maga is számol, hogy az SIS-1. továbbfejlesztett változatához való anyagi hozzájárulás (mivel ez a projekt kormányközi együttműködésen alapul, a Bizottság nem adhat hozzá pénzt) jobban megéri-e, mint bevárni az SIS-II elkészültét. „Ha az SIS-I kiterjesztése már legalább annyiba kerül, mint a határellenőrzés (a plusz egy évben), akkor megéri, ha nem, akkor nem biztos, hogy érdemes megcsinálni” – mutatott rá a rendészeti miniszter.

Petrétei szerint jól halad a magyar felkészülés a schengeni övezethez való csatlakozásra. Frattini biztos ugyanakkor a Magyarország és Horvátország közötti szárazföldi határellenőrzés szigorításának fontosságára hívta fel a figyelmet, különösen a nyári turistaszezonban. A miniszter emlékeztetett rá, hogy hazánk schengeni csatlakozásával – amikor is az EU külső határai immár véglegesen nálunk lesznek – meg kell szüntetni a könnyített határátlépést Horvátország felé. Ezt legkésőbb 2007. októberig rendezni kell, mégpedig úgy, hogy attól kezdve a horvátok személyi igazolvány helyett csak útlevélle léphetik át a határt.

Petrétei József arról a magyar-osztrák-szlovén tervről is beszámolt Frattininek, miszerint Moldovában egy közös vízumkérelem-felvevő irodát nyitnának, megkímélve a moldovaiakat attól, hogy Bukarestbe kelljen utazniuk uniós vízumért.