A jövő év elején valószínűleg népszavazáson döntenek a pécsi Tubes hegyre tervezett NATO-radarról. Az előzetes adatok alapján elegendő számú aláírást sikerül összegyűjteniük a pécsi környezetvédőknek a referendum kiírásához.

A Magyar Hírlap információi szerint már több mint tízezer aláírás érkezett a szervezőkhöz. A kezdeményezés érvényességéhez valamivel több mint 12 ezer érvényes aláírásra – Pécs választópolgárai tíz százalékának támogatására – van szükség. Az akciót szervező Civilek a Mecsekért Mozgalom keddig szerezheti be a szükséges számú aláírást. Mint Vicze Csillától, az akció egyik fő szervezőjétől megtudtuk, legalább tizenötezer csatlakozóra számítanak. Ha a helyi választási bizottság érvényesnek minősíti a kezdeményezést, négy hónapon belül ki kell írni az ügydöntő népszavazást. Ha ekkor a pécsiek többsége elutasítja a lokátor építését, a Honvédelmi Minisztériumnak ismét új helyszínt kell keresnie.

A mecseki radar kálváriája csaknem két éve tart. Először a védett Zengőn tervezték a megépítését, de a bánáti bazsarózsák védelmében a zöldek megakadályozták a kivitelezést. Ez után vetődött fel a természetvédelmi oltalom alatt nem álló Tubes, amelyet a Zengő megvédésében aktívan közreműködő Sólyom László köztársasági elnök is támogatott. Az önkormányzati választási kampányban a Fidesz a radar építése ellen foglalt állást, a csekély többséggel polgármesterré választott Tasnádi Péter (MSZP) pedig lapunknak azt mondta: ha a többség elutasítja, ő sem támogatja, hogy a lokátor Pécsett épüljön meg.