Mindenféle módosítás nélkül fogadta el második olvasatban a belsőpiaci bizottság a szolgáltatási piac liberalizálását célzó irányelvet, miután az Európai Bizottság megígérte, hogy a raportőr javaslataira később külön visszatér.

Hétfőn 26 igen szavazattal, 4 ellenében elfogadta második olvasatban az európai szolgáltatási piac megnyitását célzó irányelvet az Európai Parlament belsőpiaci bizottsága, miután a raportőr, a német szocialista Evelyne Gebhardt visszavonta összes módosító javaslatát.

Az Európai Parlament összpárti egyetértéssel, februárban fogadta el a szöveg első olvasatát, amelyet aztán a tagállamok jelentősebb módosítás nélkül maguk is megszavaztak. Gebhardt további módosításokat akart most a szövegbe tenni, de a jobboldal, a Tanács finn elnöksége és az Európai Bizottság attól tartottak, hogy ettől széteshet a törékeny kompromisszum.

Gebhardt végül beleegyezett, hogy visszavonja összes módosító indítványát, miután Charlie McCreevy belsőpiaci biztos megígérte, hogy a tagállamok szociális vívmányaira és a munkajogra vonatkozó garanciákra a Bizottság egy későbbi alkalommal visszatér nyilatkozat formájában.

A szolgáltatási irányelv eredeti, javaslati formája igen liberális volt és szakértők szerint számottevő piacnyitáshoz vezetett volna az államközi szolgáltatások kereskedelmében. Az első olvasatban azonban a direktíva sokat vesztett éléből, a liberális jobboldal és üzleti szervezetek számára alig-alig elfogadható. A liberális baloldal szerint még így is számottevő piacnyitásra lehet számítani, a szociális vívmányok elveszítése nélkül.