Több adószabály módosításáról, egyszerűsítéséről döntött a kormány. Az adózási rendszer ésszerűsítése mellett adókedvezmények bevezetését is kezdeményezi a kabinet az elektronikus adóbevallás megkönnyítése érdekében.

A vállalkozások számára januártól kötelezővé váló elektronikus adóbevallás teljesítésnek megkönnyítése érdekében adókedvezmények nyújtását kezdeményezi jövőre a kormány – jelentette a Pénzügyminisztérium.

Adókedvezményt kapnak a 4 millió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások. Ha ezek számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból. Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelői szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internet szolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelmadóból.
Szintén adókedvezményt vehetnek igénybe a 25 millió forint éves árbevételt el nem érő könyvelők és könyvelőcégek – a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internet szolgáltatás értéke alapján.

A 4 millió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező eva-alanyok is kedvezményben részesülnek: ha a vállalkozás könyvelő szolgáltatását veszi igénybe, a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját. Ha önmaga készíti el a bevallást, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internet szolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az eva-alapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érő evás könyvelőkre is.

Az ingatlan-bérbeadásnál is módosul a jogszabály. A hatályos szabályozás szerint, ha valaki ingatlant ad bérbe, a különadózás helyett választhatja, hogy a jövedelme az összevont adóalap részeként adózzon, azonban e választása csak négy egymást követő adóévre szólhatott. 2007. január 1-jétől akár minden évben dönthet a bérbeadó arról, hogy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelme után különadózóként vagy az összevont adóalap részeként adózik.

Az áfa-törvény egyszerűsíti a számlatartalmat: a továbbiakban nem kell feltüntetni a fizetés módját és a határidejét. Továbbá: azoknak a vállalkozóknak, akiknek nincs alkalmazottjuk, a jövőben nem kell minden hónapban nullás bevallást adniuk, csak akkor kötelezettek a havi bevallás benyújtására, ha kifizetést teljesítenek.
Utazók, figyelem: Az EU 2007-es bővítése után Romániából és Bulgáriából – illetve Románián keresztül Ukrajnából – továbbra is csak 200 szál cigarettát lehet behozni adómentesen, mivel a két országban csak 2010-ben vetik ki az unióban meghatározott minimális jövedéki adót a cigarettákra.

Végül egy szigorítás: az ekho-t munkaviszonyban választó adózónak is legalább havonta a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetnie.