Civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint az Európai Bizottságnak az egymillió európai polgár által aláírt petíciók nyomán jogi lépéseket kellene tennie.

Az Európai Polgári Kezdeményezés elnevezésű szervezet szerint ugyanis nem kellene várni addig, amíg az Alkotmányban szereplő passzus életbe léphet. Ezért a szervezet petíciót adott ki, amelynek célja az Alkotmányban is szereplő szabályozás bevezetése.

A kezdeményezést eddig mintegy 40 európai parlamenti képviselő támogatja. Bár a támogatók elismerik, hogy a javaslat, a sok tagállam által is ellenzett, az Alkotmányból való „szemezgetésnek” tűnhet, véleményük szerint az európai polgárok, ha az új alapszerződést nem is, de ezt lehetőséget biztosan támogatnák.

Nemrégiben egy svéd képviselő adott át egymillió aláírást a soros finn elnökségnek az Európai Parlament strasbourgi székhelyének megszüntetéséről. Cecilia Malmström és követői azt szerették volna elérni, hogy az EU törvényhozása teljes egészében Brüsszelben végezze munkáját, s csökkenjen az európai adófizetők pénzének herdálása. A Bizottság azonban nem foglalkozott érdemben az interneten összegyűjtött aláírásokkal.