Áldásukat adták a tagállamok az Európai Bizottság javaslataira a Televíziózás Határok Nélkül irányelv módosítására. A felülvizsgálat lazítaná a reklámozás szabályait, viszont az internetes audiovizuális tartalom egy részére is kiterjesztené a műsorszabályozást.

A TV-irányelv módosításai hétfőn megkapták az általános jóváhagyást az Európai Unió kulturális és oktatási minisztereitől. Ez még csak elvi támogatás, a formális első olvasat csak jövő tavasszal lesz, az Európai Parlament pedig decemberben szavaz.

Az Európai Bizottság úgy akarja módosítani az európai tévé-tartalomszabályozás alapjának számító Televíziózás Határok Nélkül irányelvet, hogy valamivel könnyebbé váljon a reklámozás. Egyúttal kiterjesztenék az audiovizuális tartalomszabályozás egy részét az interneten sugárzott műsorok egy részére is, mondván a határok egyre inkább elmosódnak a két dolog közt.

A szöveg a Tanácsban nem élvezett egységes támogatást, de a jóváhagyáshoz csak minősített többség kellett. Pár módosítást már most eszközöltek a delegációk: alapesetben tilos lesz például a termékelhelyezés, bár lehet kivételt kérni, továbbá 30 percenként lehet megszakítani műsorokat reklám céljából, a Bizottság által javasolt 35 helyett.