A visegrádi és a balti országok továbbra is az eredeti menetrendnek megfelelően, 2007 októberében szeretnének a schengeni övezethez csatlakozni – derül ki az érintett államok külügyminisztereinek közös nyilatkozatából.

A visegrádi négyek, azaz Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint a három balti ország (Észtország, Lettország és Litvánia) külügyminiszterei közös nyilatkozatban erősítették meg azon álláspontjukat, hogy országaik lehetőleg az eredeti menetrendnek megfelelően, azaz jövő év októberében csatlakozhassanak a schengeni övezethez.

Amennyiben ezt az időpontot, melyet az állam- és kormányfők idén júniusban újból megerősítettek, technikai okokból jelentős mértékben elhalasztják, akkor az – miként a közlemény fogalmaz – befolyásolni fogja az EU hitelességét az új tagállamokban.

A szövegből kiderül az is, hogy a belügyminiszterek november 30-i vilniusi találkozóján a visegrádi és a balti országok továbbra is szorosan együttműködnek majd annak érdekében, hogy lehetőleg már 2007 októberében sor kerüljön a schengeni övezet bővítésére.

Az aláíró országok egyúttal felszólították a Bizottságot és a tagállamokat, hogy ismét tegyenek hitet elkötelezettségük mellett, és szorosan működjenek együtt, hogy az új tagállamok a lehető legrövidebb időn belül Schengen tagjai lehessenek.