Az Európai Unió kész újratárgyalni a volt Jugoszláv tagállamok és Albánia tekintetében alkalmazott vízumszabályozását.

Az Európai Tanács hétfőn bólintott rá a hatályos megállapodások feltételeinek enyhítésére, így a Bizottság zöld utat kapott, hogy Albániával, Bosznia és Hercegovinával, Macedóniával, Montenegróval, továbbá Szerbiával megtárgyalhassa az új vízum-megállapodások feltételeit.

A tárgyalások célja egyrészt, hogy a nyugat-balkáni országok állampolgárai a jövőben könnyebben léphessenek be az Európai Unió területére, másrészt pedig az, hogy az illegális bevándorlás megelőzését szolgáló egyértelmű szabályokat dolgozzanak ki.

Franco Frattini, a Bizottság alelnöke és Olli Rehn bővítésért felelős biztosok közleményükben leszögezték, hogy „ez a lépés remélhetőleg közelebb hozza egymáshoz az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok állampolgárait”. Frattini és Rehn az „európai együttműködés kézzelfogható példáját” látják a folyamatban.

A vízumtárgyalások befejezésének várható időpontja 2007 júniusa.

A Bizottság egyébként múlt héten hozta nyilvánosságra a nyugat-balkáni országokat értékelő jelentését, melyben méltatta ezeknek az országoknak a fejlődését és az Európai Unióhoz történő csatlakozásuk folyamatát közép- illetve hosszú távú tervei közé sorolta – konkrétumok megnevezése nélkül.