Alaposan átformálták a gyógyszergyártók megadóztatására vonatkozó egészségügyi minisztériumi terveket.

Nem szabhatja meg név szerint az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), hogy mely gyógyszereket lehet patikán kívül is árusítani január elsejétől. Az Országgyűlés ugyanis elutasította ezt a módosító indítványokról szóló hétfő esti szavazáson, így az OGYI csak a patikán kívülre vihető hatóanyagokról készíthet listát.

A hétfői parlamenti szavazáson alaposan átformálták a gyógyszergyártók megadóztatására vonatkozó egészségügyi minisztériumi terveket. E szerint: a forgalmazott gyógyszerek termelői ára szabja majd meg, hogy egy-egy cég bevételeinek hány százalékát kell befizetnie a gyógyszerkasszába. A módosítás egyértelműen az olcsóbb, generikus szereket forgalmazó hazai vállalatoknak kedvez.

A következő egészségügyi reformcsomagról, vagyis a kórházak átalakításáról ma tárgyal a kormány. Ennek egyik célja a kórházi ágyak számának radikális csökkentése. Az MSZP és az SZDSZ között teljes az egyetértés a struktúraátalakításról – mondta a Magyar Rádióban Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője.