Az Európai Unió 25 tagországának 242 régiójában tavaly 2,6% és 30,1% közötti volt a munkanélküliségi ráta, a fiatal munkavállalók körében ezek az adatok 6,2%-tól 59,1%-ig terjedtek – számol be az Európai Statisztikai hivatal ezen a héten megjelent tanulmánya.

Az uniós statisztikai adatok szerint 2005-ben az egyesült királyságbeli Herefordshire, Worcestershire & Warwickshire-ben volt a legalacsonyabb a munkanélküliség (2,6%), míg a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén volt a legmagasabb (30,1%).

252 régióból 43 esetében legfeljebb 4,5%-os volt a munkanélküliség, ami az európai átlagnak kevesebb, mint a fele. Ezek nagy része (22) az Egyesült Királyságban található, a további 21 régió pedig Ausztriában, Hollandiában, Írországban, Belgiumban és Csehországban található. Az Unió egészét tekintve 2005-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 0,2%-kal csökkent a munkanélküliség: 9,2-ről 9 %-ra.

A másik végleteket tekintve 23 régióban volt 18%-nál (tehát az uniós átlag kétszeresénél) magasabb a munkanélküliség: ezek Lengyelországban, Németországban, Franciaország tengerentúli területein, Szlovákiában és Spanyolországban találhatók.

Az Eurostat fenti adatokat tartalmazó tanulmánya a nőkre és fiatalokra vonatkozó információt is közöl.

A női munkanélküliség 2,3 és 33,3% között mozgott az Unió régióiban, úgy, hogy itt is 0,2 %-os csökkenés volt tapasztalható. A nők munkanélküliségi rátája négy angol régióban volt a legalacsonyabb és két francia tengerentúli területen mutatta a legmagasabb értékeket.

A legkevesebb fiatal munkanélküli viszont a holland régiókban található.

A huszonötök 15 és 24 éves kor közötti állampolgárai körében mért átlagos munkanélküliség 18,5 %-ról 18,7%-ra nőtt, de egyes holland régiókban 6 és 7 százalék között mozgott. Az adatok szerint Guadéloupe-on, Réuionon és az olasz Calabriában a korosztályhoz tartozó fiatalok nagyjából fele állástalan.

Általánosan elmondható, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája a 242 régió kétharmadában több, mint kétszerese volt az általános munkanélküliségi mutatóknak: mindössze két volt kelet-német tartományban volt az általános munkanélküliség magasabb, mint a fiatalok körében mért adatok.