Ahogy arról a hvg.hu már többször beszámolt, a világörökség részét képező Andrássy úton a hatodik kerület talán legértékesebb ingatlanjai valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cserélnek gazdát. Ez másoknak is feltűnt. Terézvárosi önkormányzati képviselők ellen nyomozást rendelt el a Legfőbb Ügyészség, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ha a vád bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az önkormányzati politikusokat nem illeti meg a mentelmi jog.

Az eljárást Terézváros vezetésével szemben az Oktogon Kft kezdeményezte, az Andrássy út 47-es ház eladásának kapcsán. A házat, – amely az Oktogon és a Liszt Ferenc tér saroképülete – 150 millió forintos áron adta el a belga tulajdonosú Ennet Kft-nek az önkormányzat. Mint más hasonló szerződéseken, itt is alig száradt meg a pecsét , és a házat megvásárló Ennet Kft. beolvadt a Bermuda szigeteken bejegyzett Lupines Limitedbe, s vitte magával a tulajdonjogot is. Más hatker önkormányzati házak eladásánál is rendszeresen felbukkant valamely egzotikus ország offshore cége, mint a terézvárosi ház újsütetű tulajdonosa.

Az Andrássy 47-ben kávézót üzemeltető Losonczy Pálnak is felajánlották a vásárlás lehetőségét, – mint elmondta – csupán az volt a feltétel, hogy egy másik 150 milliót tegyen mellé egy kézitáskában, amit a képviselők és a közvetítőik megoszthatnak egymás között. Ezt követően Losonczyék cége pereket indított az adásvételi szerződés megsemmisítéséért, továbbá az önkormányzati képviselők ellen, a rájuk bízott közvagyon hűtlen kezelése kapcsán. Az első per elutasító ítéletet hozott, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla érvénytelenítette az Önkormányzat és az Ennet közötti adásvételi szerződést.

Ugyanakkor a bíróság nem rendelkezett arról, hogy az Ennet Kft tulajdonjogát az ingatlan nyilvántartásból töröljék. Ezért az Oktogon Kft. kérte az eredeti tulajdonviszony helyreállítását, vagyis azt, hogy a ház tulajdona a Bermuda szigetekről kerüljön vissza Budapest VI. kerületének önkormányzatához. Az ügyben eljáró Jaszkovics László ügyvéd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy akár egy évig is eltart, amíg a tulajdonviszonyok rendeződnek.

November 3.-án a Legfőbb Ügyészség indokoltnak minősítette az Oktogon Kft. azon kérését is, hogy a ház eladásában segédkező képviselők ellen vizsgálatot kell indítani, mert alapos a gyanú-, hogy a képviselőtestület „túllépte hatáskörét a feljelentés tárgyát képező vagyonértékesítésnél”. „Magatartásukkal olyan fokú kárt idéztek elő, mely polgárjogi eszközökön túl büntetőjogi tartalommal is bír”.
A peranyag ez esetben is másodfokon győzte meg a bíróságot. A Fővárosi Főügyészség első fokon a keresetet „bűncselekmény hiányában” elutasította. A Legfőbb Ügyészség azonban felülbírálta ezt, és mint jelezte:„az előző eljárás során az érdemi döntés kialakításához a szükséges adatokat, bizonyítékokat nem szerezték be, ezért a határozatban kifejtett jogi álláspont téves”. „Az ügyben a nyomozást le kell folytatni.”

Szerettük volna az érintett képviselőkkel is felvenni a kapcsolatot, de Terézváros sajtóreferense arról tájékoztatott minket, hogy a kerülethez még nem érkezett meg a november 3-án keltezett Legfőbb Ügyészségi határozat, ezért annak kézhezvételéig egyetlen politikus sem kívánja kommentálni az esetet.