Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a nyílt forráskódú, de Windows alapú programok futtatására is alkalmas Linux rendszerek használói jogdíjat kötelesek fizetni az informatikai világcég szellemi tulajdonának felhasználásáért.

A napokban tett bejelentés következményeképpen a szabad forráskódú operációs rendszereken Windows-programokat futtató felhasználók legrosszabb álmai válhatnak valóra.

A Microsoft és a Novell a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá az általuk forgalmazott SUSE Linux és a Windows tekintetében, melyben a gyártók termékeik interoperabilitásának fejlesztése iránt vállaltak kötelezettséget. A Linux után fizetendő jogdíjakról szóló bejelentés fényében a megállapodás aláírása világosan mutatja azt az utat, melynek következő lépése a jogdíjkövetelés minden Linux-alapú operációs rendszer után.

Ballmer egy konferencián elmondta, hogy a Microsoft meggyőződése, hogy a Linux a Microsoft szellemi tulajdonát használja és igényt tart az ez után járó megfelelő anyagi ellenszolgáltatásra.

A SUSE Linux megállapodás egyik elemeként a Novell 40 millió dollárt fizetett a Microsoftnak. Ez az összeg gyakorlatilag azt a célt szolgálja, hogy a Microsoft ne indítson szoftverszabadalom megsértésére vonatkozó eljárást a SUSE Linux felhasználói ellen. Szakértők szerint a Novell magatartása a Microsoft követeléseinek elismerését jelenti.

A Novell szerint a megállapodás pusztán megoldás egy olyan problémára, amely már eddig is mindkét vállalatnak komoly pénzbe került. Roger Levy, a vállalat alelnöke elmondta, hogy a megállapodással valójában ügyfeleik életét könnyítik meg, hiszen azoknak nem kell többé tartaniuk attól, hogy esetleg nem jogtiszta szoftvereket használnak.

A Linux egy hasonlóan kereskedelmi változatát forgalmazó Red Hat korábban elutasította egy hasonló megállapodás aláírását. A vállalat Bloomberghez eljuttatott közleménye szerint a Red Hat „nem hisz abban, hogy szükség vagy jogalap lenne egy olyasfajta társaságok közötti viszony kialakítására, mint amit a Microsoft-Novell megállapodás tartalmaz.”