Az EU élelmiszerosztályozási szabályainak kidolgozásáról szóló viták középpontjában most egy olyan rendszer kidolgozása szerepel, amely a közlekedésből ismert zöld, sárga és piros jelek alkalmazásával mutatná, hogy az adott termék milyen mennyiségű sót, cukrot és zsírt tartalmaz.

A rendszert a brit Élelmezési Ügynökség, (Food Standards Agency, FSA) dolgozta ki. A „fogyasztói igények széles körű felmérésén és az élelmiszeriparral folytatott konzultáció eredményeként” kifejlesztett rendszer segítségével a fogyasztók gyorsan és hatékonyan tájékozódhatnak majd az élelmiszerek tulajdonságairól – áll az EurActiv nevű internetes újság beszámolójában.

Az FSA egyelőre önkéntes alapon szervezné meg az osztályozási rendszert.

Sue Davies brit élelmiszerszabályozási szakértő szerint a jelenlegi osztályozási rendszerek nagyon eltérőek. „Szükség van egy európai osztályozási rendszer kialakítására” – mondja Davies, aki a Which? nevű angol fogyasztói érdekvédelmi csoport tanácsadója is.

Európai szinten az Európai Fogyasztók Szervezete (European Consumers’ Organisation, BEUC) nevű egyesület vezetésével folytak az osztályozási rendszerről szóló tanácskozások, melyen tagállami hatóságok, élelmiszergyártók és –forgalmazók, továbbá elméleti szakemberek vettek részt.

Több nagyvállalat, így a Danone, a Kellogg’s, a Kraft vagy a Nestlé nem támogatják a kezdeményezést és inkább az ajánlott napi mennyiségen (GDA) alapuló rendszert alkalmazzák az általuk gyártott termékeken.

Annak ellenére, hogy nem minden érdekelt sorakozott fel a kezdeményezés mellett, a politikai és civil támogatásnak köszönhetően van esély arra, hogy a három színen alapuló osztályozási rendszer bevezetésének előnyeiről sikerül meggyőzni az uniós szerveket és a rendszer hamarosan életünk részévé válik.