A következő hónapokban figyelmeztetik, áprilistól viszont már csak fizetés ellenében látják el a járulékcsalókat. Addigra minden rendelőben és kórházban lesz olyan rendszer, amely a taj-szám megadása után tájékoztatja az orvost, hogy “potyautassal” áll-e szemben vagy sem.

A háziorvosoktól figyelmeztetést, az egészségbiztosítótól levelet kapnak a következő hónapokban azok, akik nem fizetik az egészségbiztosítási járulékot, s más jogcímen sem jogosultak egészségügyi ellátásra – tudtuk meg Király Gyulától, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettesétől. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy minél kevesebben szembesüljenek a ténnyel: április elsejétől csak fizetés ellenében láthatják el őket az orvosok. Egy-egy háziorvosi praxisba ezerötszáz-kétezer ember tartozik, Király Gyula szerint körzetenként százötven “potyautas” lehet. Az OEP-ben már készítik a háziorvosoknak a januárban kiküldendő leveleket arról: ki nem jogosult az ellátásra a körzetükből. “Arra kérjük a doktorokat, ez alapján figyelmeztessék pácienseiket helyzetük rendezésére” – magyarázta Király Gyula. Az OEP maga veszi fel a kapcsolatot azokkal, akiknek évek óta nincs jogosultságuk.

A csaknem négymillió járulékfizető állampolgáron túl szinte mindenki más is jogosult valamilyen címen egészségügyi ellátásra (eltartott, nyugdíjas, munkanélküli, hátrányos helyzetű). Sok esetben gond, hogy ez nincs adminisztrálva. Előfordul az is, hogy valaki után nem fizeti a járulékot a munkaadója. Király Gyula kétszáz-háromszázezerre becsüli azoknak a számát, akik direkt nem fizetnek, vagyis járulékcsalók.

Áprilistól a szakrendelőknek és a kórházaknak interneten keresztül kell ellenőrizniük a taj-szám alapján a beteg jogviszonyát. A háziorvosi rendelők esetében nehezebb a helyzet, mert az OEP adatai szerint csak hatvan százalékukban van internet. Ezért a rendelőknek a biztosító havonta frissített flopit ad a körzetükben tartozók helyzetéről.

A jogosultság és a járulékfizetés ellenőrzését már 2006 januárjában be kellett volna vezetni az első Gyurcsány-kormány Száz lépés programja szerint.