Az európai vállalatok öt éven belül közös adóalapot használva végezhetik tevékenységüket szerte az Unióban – a Bizottság legalábbis ezt reméli.

Kovács László adóügyi biztos az uniós külügyminisztereknek hétfőn fogja felvázolni a közös adóalapra vonatkozó terveit, melynek egyik legfőbb célja a különböző adórendszerekből adódó ügyintézés egyszerűsítése és a költségek csökkentése.

A Financial Timesnak adott interjújában a biztos abbéli reményének adott hangot, hogy a jogszabályi javaslat már 2008 elején készen lesz, és – amennyiben a tagállamok áldásukat adják – az új rendelkezés 2011-ben életbe léphet.

Németország, amely januárban veszi át a finnektől a soros elnöki teendőket, az elképzelés egyik legnagyobb támogatója, és ígéretet tett arra is, hogy a következő félév alatt lendületet ad az ügynek. Ugyanakkor a tagállamok némelyike, így Nagy-Britannia és Írország, vélhetően felmentést kér az új rendszer alól, azzal az indokkal, hogy a rendelkezés a nemzeti adószuverenitásba ütközik.

Megint mások, így Észtország és Szlovákia, szintén a kimaradás mellett dönthetnek, ők ugyanis attól tartanak, hogy a közös uniós adóalap csak egy „trójai faló”, s olyan majdani intézkedések bevezetését vetítheti előre, mint az egységes minimumáfa.

Kovács László szerint ugyanakkor a Bizottság továbbra sem tervezi az adóráták harmonizálását, egyúttal azon meggyőződésének adott hangot, hogy az új rendszer átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi a tagállamok közti adóversenyt. A biztos hozzátette: a 25 tagállam közül eddig 18 lelkesedését fejezte ki, vagy óvatos támogatásáról biztosította a tervet, akárcsak a január elsején csatlakozó Bulgária és Románia.