Az Európai Parlament frakcióelnökei Leonard Orban, román és Meglena Kuneva, bolgár biztosjelölt meghallgatását is pozitívan értékelték, ám az EP szerint még mindig nem világos, egészen pontosan milyen feladatköre lesz a többnyelvűségi biztosnak.

Az értékelés szerint Kuneva mind a személyes integritás, a függetlenség, a tapasztalat és a hozzáértés tekintetében kiemelkedő teljesítményt mutatott fel a meghallgatáson és elkötelezett a fogyasztói jogok védelmében.

A frakcióvezetők szerint Orban magasan képzett politikus, akinek képessége, lehetősége és ambíciója is megfelelő a tanulásra és szakértői tudás megszerzésére. A képviselők úgy vélték, hogy Orban képes lesz a portfolió kezelésére.

Ugyanakkor Josep Borrell, az EP elnöke a frakcióvezetők értékelésének ismertetésekor kijelentette, hogy Orban posztjával kapcsolatban levelet intéz a Bizottság elnökéhez. Az EP szerint ugyanis nem világos, hogy a többnyelvűségi poszt mit takar és a Bizottság nem határozta meg azt sem, hogy milyen munkamegosztás lesz majd Jan Figel – akihez eddig az oktatás, a képzés, a kultúra és a soknyelvűség tartozott -, Leonard Orban és maga Barroso között.

Az AP hírügynökség szerint Josep Borrell azt javasolja majd, hogy a román biztosra a nemzeti kisebbségek felügyeletét is bízzák rá. Az EP elnöke jelezte: kérni fogja José Manuel Barroso-tól, az Európai Bizottság elnökétől, hogy bővítse Orban feladatkörét. Ezt korábban a szocialista frakció is szorgalmazta, ám az Európai Bizottság fenntartásokkal kezelte a javaslatot.

Martin Schultz szocialista frakcióvezető még két héttel ezelőtt fordult igényével a Bizottság elnökéhez, ám Barroso elutasította a kezdeményezést. Az EP plenáris ülésén az elnök úgy fogalmazott, hogy Leonard Orban hatáskörébe nem csupán a többnyelvűség, hanem a kulturális sokszínűség, a “kultúrák közötti dialógus” is tartozik majd.

Az EP plenáris ülése december 12-én szavaz a biztosjelöltekről.