2006. december 6. és 7. között második alkalommal rendezte meg a Jogi Fórum – a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az Adatvédelmi Biztos Irodája és a CERT Hungary szakmai támogatásával – az Adatvédelem és Adatbiztonság konferenciát

Amint a Jogi Fórum rendszeres olvasói már értesülhettek róla, idén második alkalommal került megrendezésre az AVAB 2006 konferencia 2006. december 6-7 között. A rendezvénynek idén is a budapesti Corner Rendezvényközpont adott otthont. A tavalyi jól sikerült bemutatkozás után a programbizottság idén is két aktuális témát választott ki, az előadások ezek köré rendeződtek.

Az első napon az elektronikus aláírás gyakorlati alkalmazásai álltak az előtérben, amelynek apropóját az adta, hogy öt évvel ezelőtt teremtődtek meg az elektronikus aláírás széles körű felhasználásának jogi feltételei a 2001. évi XXXV. törvény elfogadásával. Az elektronikus aláírásról már sok helyen lehetett hallani, ám rendszerint csak jövő időben és feltételes módban: milyen jó is lenne bevezetni, mennyire korszerű lesz, ha lesz. Ugyanakkor általában az a meggyőződés alakulhatott ki a kívülállókban, hogy ténylegesen még nem használják sehol.

A szervezők célja ezért az volt, hogy felvonultassák azokat az alkalmazásokat, amelyek már jelenleg is léteznek és eddigi működésükkel már bizonyítottak. Az elektronikus kormányzati szolgáltatások közül bemutatkozott a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás rendszere, az elektronikus cégeljárás, valamint a Nemzeti Szakképzési Intézet Vizsganyilvántartó Központja. Hallhattak előadást a résztvevők az elektronikus aláírással kapcsolatos jogi szabályozási háttérről és a Nemzeti Hírközlési Hatóság tevékenységéről, valamint a közigazgatási elektronikus ügyintézés kapcsán a Közigazgatási Gyökér Hitelesítés Szolgáltatóról.

Három hitelesítés-szolgáltató is képviseltette magát az előadók között, így a hallgatóság első kézből értesülhetett arról, milyen tervekkel, újdonságokkal készülődnek a piac szereplői, valamint kérdéseiket is közvetlenül feltehették a jelenlevő szakembereknek. Mivel a jogi hivatás művelőiről sokszor még ma is az a kép él az átlagemberben, hogy nem igazán járnak élen a modern technikai vívmányok, különösen az informatika használatában, jó volt hallani egy gyakorló ügyvéd szájából is, hogy mi az, amire az elektronikus aláírást már ma is használ(hat)ja a mindennapi munkájában. Végül csemegeként az egybegyűltek megtudhatták a CERT Hungary műszaki igazgatójától azt is, hogy hogyan kapcsolódik össze az elektronikus aláírás, illetve az annak alapját képező nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) és a kritikus informatikai infrastruktúrák védelme.

Nem kevésbé érdekes volt a második nap témaválasztása, hiszen az adatbányászat és a marketingcélú adatgyűjtés- és elemzés ma már a mindennapok szerves része.

A kétnapos rendezvény jó hangulatban és élénk érdeklődés mellett zajlott, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a résztvevők a kezdődő karácsonyi készülődés és vásárlási roham ellenére mindkét napon estig kitartottak és a konferencia utolsó előadóját is számos kérdéssel árasztották el. A visszajelzések alapján a szervezők is elégedettek lehetnek: többségében pozitív kritkák és értékelések érkeztek. A fiatal rendezvény tehát úgy tűnik, megtalálta helyét a területtel foglalkozó konferenciák sorában, így izgalommal várhatjuk a jövő évi folytatást.

A programbizottság tagjai:

  • Dr. Jóri András ügyvéd (elnök)
  • Dr. Ádám Szilveszter (NHH)
  • Dr. Freidler Gábor (OBH)
  • Dr. Nyíry Géza (ISACA)
  • Dr. Suba Ferenc (CERT Hungary)
  • Dr. Zombor Ferenc (OBH)

A rendezvény részletes programja jelenleg is olvasható a konferencia honlapján.

Minden vendégünknek köszönjük az érdeklődést, előadóinknak pedig színvonalas szakmai közreműködésüket!