Az Európai Parlament elfogadta az uniós vámkódex átalakításáról szóló jelentésket. Az EP által tárgyalt javaslat a vámkezelés központosítását, a vámjogi képviselet megreformálását, valamint a papír nélküli, “e-vám” bevezetését szorgalmazza.

A vám- és adóügyekért felelős uniós biztos, Kovács László szerint a bizottsági javaslatok elfogadásával a vámügyintézés “jobb, gyorsabb és olcsóbb” lesz.

A javaslat központi vámkezelést azaz egyablakos ügykezelést és ellenőrzést vezetne be, amely lehetővé tenné, hogy a gazdasági szereplők bejelentési kötelezettségeiket saját üzlethelyiségeikből elektronikus úton teljesítsék. Ekkor a vámáru-nyilatkozat benyújtásának helye nem feltétlenül egyezik meg az áruk hollétével. A képviselők szerint a vámjogi képviselői tevékenységet engedélyhez kell kötni, míg a Bizottság a hivatásos vámjogi ügynökök akkreditációját nem a vámkódexben rögzítené.

Mivel a teljes vámkezelés ingyenessé tétele pénzügyi veszteségeket okozhat, az Parlament úgy véli, hogy “a vámellenőrzések ingyenessége mellett egyéb tevékenységek díjkötelesek lehetnek”.

Az EP támogatta a vámigazgatási szervek közötti együttműködés javítására létrehozott Vám 2013 programot, amely olyan számítógépes transzeurópai hálózatokat hoz létre, amelyekkel lehetséges a vámellenőrzési kötelezettségek teljesítése.

A képviselők szerint kiemelten fontos, hogy a meglévő, különböző vámrendszerek képesek legyenek elektronikus adatok átadására és rendelkezzenek az általánosan használt technológián alapuló interfészekkel a kereskedelemmel való összeköttetés biztosítására.