Nagy-Britannia megszegte az uniós szabályokat, amikor adót vetett ki a határokon átnyúló osztalékkifizetésre – állapította meg az Európai Bíróság.

Az ügy hátterében a British American Tobacco (BAT) által brit részvényeseknek kifizetett osztalékok állnak, melyek az EU más területein működő leányvállalatoktól származnak. A brit szabályozás értelmében a BAT-nak ezek után társaságiadó-előleget kellett befizetnie, miközben az anyacég brit illetőségű leányvállalataitól eredő hasonló kifizetések mentesültek az adófizetés alól.

Emellett – a brit rendszer szerint – ha a belföldi illetőségű társaság a külföldi társaság által fizetett osztalékban részesül, ezen osztalék társaságiadó-köteles, de az osztalékot fizető társaság illetősége szerinti államban a forrásadó tekintetében kedvezményre ad jogot.

Az FII Group Litigation – amely körülbelül húsz társaság által benyújtott keresetből áll – a BAT által benyújtott kereseteket választotta ki próbaperként. E társaságok álláspontja szerint a brit szabályozás hátrányosabb adójogi bánásmódban részesíti azon belföldi illetőségű társaságokat, amelyeknek más államokban illetőséggel rendelkező leányvállalataik vannak.

Ítéletében az Európai Bíróság úgy határozott, hogy a rendszer sérti a tőke szabad mozgását biztosítani hivatott uniós szabályokat. „A tagállam hasonló helyzetekben köteles egyenlő bánásmódban részesíteni a nemzeti szinten történő, illetve a határokon átnyúló osztalékfizetést” – hangsúlyozták a luxemburgi bírák.

A mostani ítélet következtében megfigyelők nem zárják ki, hogy Londonnak több millió eurót kell majd visszafizetnie, igaz, az Európai Bíróság határozata feketén-fehéren erről nem nyilatkozik. A költségeket ugyanakkor redukálhatja az a korábbi pénzügyminisztériumi döntés, amely az igényeket az 1993 és 1999 közötti periódusra korlátozta.

A tárca egyébként közleményben tudatta, hogy egy korszerű és tisztességes adórendszer fenntartása érdekében a kormány jövőre konzultációt kezdeményez a külföldi profitok adózásának szélesebb reformjáról.