Eddig közel 10000-en szavaztak már arról, hogy kötelező legyen-e az úttesten tartózkodó gyalogosoknak és kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény használata; a válaszadók több mint fele igennel voksolt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján.

Kóka János gazdasági miniszter december 12-én jelentette be, hogy szavazásra bocsátja a KRESZ tervezett módosításait a tárca, honlapján a www.gkm.gov.hu oldalon. A KRESZ újbóli áttekintését és módosítását leginkább a közúti baleseti adatok indokolják, ezek szerint évente átlagosan 30 ezer ember sérül meg, s közülük 1.300-an életüket vesztik.
A GKM internetes honlapjának első oldalán heti rendszerességgel jelennek meg a KRESZ módosítandó pontjai, amelyekről voksolva fejezheti ki egyetértését vagy egyet nem értését az állampolgár. A szavazók elsőként arra a kérdésre válaszolhattak: “Egyetért-e azzal, hogy lakott területen kívül, éjszaka és rossz látási viszonyok mellett az úttesten közlekedő vagy az úttesten tartózkodó gyalogosok és kerékpárosok számára kötelező legyen a fényvisszaverő mellény használata?”

A későbbiekben a szaktárca várja majd a szavazatokat egyebek mellett arról, hogy éjszaka és rossz látási viszonyok mellett lakott területen kívül kerékpárral közlekedők részére szintén legyen-e kötelező a fényvisszaverő mellény használata. A módosítás érinti azt is, hogy a járműveken minden gyermeket külön ülőhelyen kell elhelyezni, illetve kötelezővé kell tenni biztonsági gyermekülésben történő elhelyezésüket.

A tervek között szerepel, hogy a lakott területen kívüli forgalomban közlekedő autóbuszokban kötelezővé kell tenni az ülésekhez beszerelt biztonsági övek használatát, valamint az, hogy a csoportos gyermekszállítást végző iskolabuszok külső megjelölését, az ülésekhez biztonsági öv beszerelését és a biztonsági gyermekülés használatát kötelezővé kell tenni.

A GKM és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közösen dolgozik a KRESZ módosításán. A szakmai egyeztetés már megtörtént és 2007. első negyedévében mindenképpen módosítják a közlekedési szabályokat.