A Tispol (az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata) ellenőrzési terve alapján december végén nemzetközi razzia során hazánkban is szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak az autósok. A cél az ittas és a kábítószertől bódult vezetők kiszűrése és megbüntetése.

A kontinens területének jelentős részére kiterjedő közúti ellenőrzés indoka, hogy az ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három fő baleseti oknak. Hazánkban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas. Az elmúlt évben a közúti balesetek 12,4 százalékát ittas járművezetők okozták.

A Magyarország egészére kiterjedő ellenőrzést december 18-án és 19-én hajtják végre. A szabályszegések előfordulásának időpontjára tekintettel az ellenőrzésekre legalább napi 8-8 órában, s azokon a helyszíneken számíthatunk, ahol a helyi tapasztalatoknak megfelelően az ittas járművezetés valószínűsége a legmagasabb.

A Tispol-ellenőrzés során a rendőrség elsősorban a rendszeresített elektromos légalkoholmérő készülékeket alkalmazzák. Amennyiben a technikai eszközök alkalmazására bármely ok miatt nincs lehetőség, úgy az ittasság gyanúja esetén – továbbá drogfogyasztás gyanúja esetén – a hatályos normáknak megfelelően az érintett személyeket mintavételre (vér- és vizelet) előállítják.