Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke és a Tanács képviseletében Matti Vanhanen finn miniszterelnök az EP brüsszeli épületében december 18-án aláírta a vegyi anyagok regisztrálásáról szóló REACH-jogszabályt, valamint a hetedik kutatási keretprogramot. Mindkét jogszabály 2007. január 1-jén lép életb

Az Európai Parlament november 30-án fogadta el a 2007-2013-as uniós kutatási keretprogramról szóló tíz parlamenti jelentést. Így a hét év alatt az unió több mint 54 milliárd eurót (a korábbinál 40 százalékkal többet) fordíthat az unión belüli nemzetközi kutatásra és fejlesztésre. Egyszerűsödnek a részvételi felvételek és eljárások, és a program kiterjed majd az űrkutatásra is.

Az EP december 13-án szavazta meg a REACH-et, a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és engedélyezéséről szóló jogszabályt. Ennek célja, hogy erősítse az emberi egészség és a környezet védelemét, egyidejűleg pedig növelje az európai vegyipar versenyképességét.

A vegyipar az unióban több mint 1,3 millió, mintegy 27 ezer vállalatban dolgozó embernek ad munkát. Az ágazat éves forgalma meghaladja a 440 milliárd eurót, ezzel a vegyipar Európa harmadik legjelentősebb iparága.