A közvetlen adózásra vonatkozó nemzeti rendelkezések jobb koordinálását kezdeményezte több konkrét intézkedésen keresztül a magyar adóügyi biztos javaslatára kedden az Európai Bizottság.

A tagállamonként eltérő nemzeti adórendszerek közösségi joggal való egyezését és a közöttük lévő inkoherenciák csökkentését célozza az a három (egy általános és két konkrét) javaslat, amelyet kedden fogadott el az Európai Bizottság. Kovács László adóügyi biztos szerint kezdeményezései – amelyek egyelőre kötelezően átveendő jogszabályok helyett ajánlások formáját képezik – a belső piac működésének és az európai versenyképesség javításának útjában álló adóakadályok lebontását célozzák.

A két konkrét ajánlás egyike uniós szinten egyeztetett megközelítést javasol az olyan esetekre, amikor egy egyszerre több tagállamban is működő cég a külföldön fenntartott leányvállalat veszteségeivel csökkenthesse nyereségadóját. A főleg ruházati cikkeket árusító Marks and Spencer nemrég éppen ennek a lehetőségnek a megtagadása miatt nyert pert az Európai Bíróságon a brit adóhatósággal szemben. A másik kezdeményezés a nem realizált nyereség után az ország elhagyásakor fizetett adó ügyében próbálja meg könnyíteni a vállalatok és a magánszemélyek helyzetét, mivel az azonnali adófizetési kötelezettség számos tagállamban elriasztja a cégeket és a magánszemélyeket attól, hogy az uniós szerződés adta jogukkal élve helyet változtassanak.

Kovács László elmondta, hogy a közvetlen adózást érintő két kezdeményezés időzítésében nagy szerepet játszik, hogy a társasági adóalap harmonizációjára vonatkozó bizottsági jogszabály-javaslat csak 2008-ban lát napvilágot. A másik ok, hogy az „országelhagyási” adóra vonatkozó indítvány a magánszemélyek problémáját is igyekszik orvosolni (a csütörtökön megjelenő EU-újságban részletesebben is írunk a témáról).